En sekulär syn på upphovsgröten

I en artikel i Uppsalatidningen kan man läsa om Det Missionerande kopimistsamfundet. Missionsföreståndaren Isak berättar lite om trossamfundet och varför det har bildats. Mycket intressant är det när han drar historiska paralleller mellan katolska kyrkan och protestanterna.

Det här med upphovsrätt och materialrätt tas som sanningar. De aktörer som ligger bakom, som Patent- och registreringsverket, Stim och liknande organisationer, ses som de som säger sanningen – på samma sätt som katolikerna på medeltiden. Det här är ett sätt för oss att kunna diskutera vår trosuppfattning och filosofi på ett jämlikt sätt.

Många som försvarar dagens immaterialrätt (upphovsrätt, patent etc…) är närmast religiösa, se inlägget Till dom som redan är frälsta. Om det finns två motpoler som har religiösa ståndpunkter som skär varandra, kopimister och antikopimister, är det kanske  bäst om staten förhåller sig sekulär i frågan och gör frågan om upphovsrätt religionsneutral.

Rekommenderar att läsa Isaks inlägg om hur en kopimist ser på omvärlden och hur en kopimist ser på livet.

Annonser
Taggad ,

One thought on “En sekulär syn på upphovsgröten

  1. […] som skriver om Kopimism: Uppsalatidningen, Humanistbloggen, Farmor Gun, Gustav Nipe, Kulturbloggen, Opassande, Design Taxi, Anna Troberg […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser