Trålningsexpedition mot bitcoin-användare

Imorse skickade Piratpartiet ut ett pressmeddelande om Skatteverkets granskning av bitcoin-användare.

Skatteverket har begärt att få ut cirka 20 000 unika adresser till bitcoin-plånböcker från Sveriges största bitcoin-växlare. En bitcoin-växlare är ett företag som växlar bitcoins mot annan valuta, exempelvis SEK. En bitcoin-plånbok är en mjukvara som du sparar dina bitcoins i. Varje plånbok har en egen unik adress. Det är från den adressen som transaktioner görs till och från.

Med de beslagtagna adresserna till bitcoin-plånböckerna kan myndigheten följa alla transaktioner både bakåt i tiden samt även alla framtida transaktioner som kommer att göras med de angivna adresserna.

Att granska enskilda aktörer eller inrikta sig mot en specifik grupp är helt i sin ordning. Problemet är här att myndigheten beger sig ut på något som närmast kan liknas vid en trålningsexpedition mot tusentals svenska bitcoin-användare.

Ekonomisk transaktionshistorik är känslig information. Det kan lätt bli fel när datan används av andra. Ett bra exempel är när detaljhandelsföretag Target listade ut att en tonårsdotter var gravid innan hon hade berättat det för sina föräldrar. Nu fick pappan reda på graviditeten genom att Target skickade ut riktad reklaminformation till hushållet baserat på vad dottern tidigare hade köpt i butiken.

Vad vi köper säger väldigt mycket om oss som människor, mycket mer än vad vi själva tror. Personlig information måste behandlas mer varsamt än vad det gör idag. Om Skatteverket ska få tillgång till de unika adresserna eller inte kommer att avgöras i Förvaltningsrätten.

Märkt ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: