Exponentiell teknologi och arbetssamhället

11062655_10155482617400258_3810504867815480210_n

Digitaliseringen sveper likt en våg över samhället. Ingen kommer undan. Omkullkastande teknik ändrar förutsättningarna för arbete. Är det vi ser idag något nytt eller har det hänt tidigare? Kan en basinkomstreform vara en möjlig väg framåt?

Ovan är temat för en föreläsning jag ska hålla nästa tisdag. Föreläsningen arrangeras av Basinkomst Uppsala. Att den digitala teknikens exponentiella utveckling får stora effekter är alla överens om, men hur ska vi hantera dessa förändringar? På föreläsningen kommer jag lägga fram tesen att en basinkomstreform är en möjlig väg framåt för att hantera automatiseringens framväxt.

Robotar och automatiseringen påverkar inte endast industri- och tillverkningsarbeten. Förra veckan berättade Mittmedia att deras tidningar ska börja med robotjournalistik, i stället för att ha journalister som skriver artiklar ska datorprogram komponera ihop nyhetsartiklar. Än så länge kommer robotjournalisterna göra enklare knäck som att rapportera om sportresultat och trafikolyckor, men detta är endast början på en mer omkullkastande trend för hela branschen. Inom en snar framtid tror jag att mycket av innehållet i dagstidningar kommer att vara skriva av robotar.

Datum: 5 maj
Plats: HamnCentralen Uppsala
Tid: 17:00

Länk till FB-event.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s