Nicklas Lundblad har skrivit en intressant artikel om hur digitaliseringen håller på att förändra domstolarna, ämnet kallas för den datadrivna rättsvetenskapen.
Det utvecklas juridiska datamodeller med syfte att förutsäga hur domstolar kommer att döma i enskilda fall. Artikeln berättar om projektet FantasySCOTUS, där deltagare gör prediktioner om hur Högsta Domstolen i USA kommer att döma i mål. Förutsägelserna ska tydligen bli allt mer träffsäkra ju längre tiden går.
Lagar är komplexa och följer ingen strikt logik, det är därför inte enkelt att bygga modeller som grundar sig i någon form av hierarki. Med träffsäkra juridiska algoritmer skulle juridiken blir mer förutsägbar, vilket skulle göra samhället mer rättssäkert. Ett rättssäkrare system ger ett bättre samhälle då chansen att utsättas för godtycke blir mindre.
Frågan är inte om utan när datorprogrammen blir så bra att de kan ersätta domstolar. Det kommer dock ta lite tid innan jag vågar låta en dator döma och utmäta straff. Det mellanmänskliga perspektivet är svårt att kodifiera i ett program.
Är framtiden för jurister att programmera algoritmer för att gissa på utfall?
…och Ekonomiekot lördag (30 minuter) handlade idag om framtidens arbetsmarknad, datorisering och robotisering. http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/536542?programid=3626
Tack för länken, ska lyssna!
Mig veterligt så är IBMs team som byggde Watson(datorn som vann mot Jepardymästaren) nu i full färd med att se om man inte kan få samma algoritmer tillämpbara på juridik och då främst patenträtt.
Den programvaran verkar väldigt smart. Börjar den bli självlärande så kan utvecklingen gå fort.