Ericsson har skapat ett partnerskap med bolaget Guardtime och utvecklat en produkt som kan användas för att hindra en ny Snowden-läcka.
Guardtime har en produkt som heter Keyless Signature Infrastructure, KSI, som märker datainformation med en signatur. Tanken är att en ska kunna spåra vem som hanterar informationen och hur den används.
Bolag får utveckla vilken teknologi de vill. Problemet är om stater och myndigheter köper in produkter i syfte att kunna hindra framtida visselblåsare. Dessutom gör tekniken det svårare att få ett verkningsfullt källskydd hos journalister. Om det inte går att läcka information till journalister utan att riskera att bli upptäckt blir det färre som vågar. Källskyddet utgör en viktig funktion i att upprätthålla medias möjlighet till maktbalans mot staten.
Jag har fått frågan om denna tekniken kan hjälpa till att spåra och lagföra olagligt näthat. Den tekniken kan säkert användas för det. Dock är det inte tekniken som är utredningsproblemet vid näthatsbrott, det handlar om resursprioriteringar hos Polisen. I de flesta fall läggs utredningarna ned om näthat fast att offret vet vem som är gärningsmannen. It-kompetens finns hos myndigheten. De väljer att prioritera annat. Exempelvis jobbar det fem åklagare på heltid med att jaga kulturdelare. Till sin hjälp av de en stor grupp utredare hos Polisen.
Näthat är ett riktigt samhällsproblem som borde prioriteras upp. Kulturdelning är bra för samhället.
Jag läste om detta i en tidning, men det verkar inte gå att få reda på hur systemet fungerar. Om filen måste märkas i förväg, kan det ju inte alls användas ”mot näthat” som tidningen skröt om, i alla fall inte i text eller filer man själv skapar, om det inte smygs in i operativsystemet eller webbläsaren och inte går att stänga av.
@Antimon555
Det fungerar ungefär som blockchains i bitcoin, väldigt lös jämförelse, det är filsystemet som lagrar ny data med hjälp av icke-reversibla matematiska formler så att man inte kan ändra loggarna i efterhand. I dag lagrar ett journalförande filsystem information om allt som händer, men det bygger inte på kryptoliknande ”bevisföring” utan är bara till för att skydda mot systemproblem.
Om du kombinerar denna sorts icke ändringsbar signering av alla filhändelser med ett färdigt system för att faktiskt samla in informationen på ett sökbart sätt och processa den automatiskt, då har du ungefär Ericssons lösning. En slags omutbar digital barnvakt som direkt larmar Gestapo.
Så länge inte en hacker lyckas få total kontroll över datorn och kan ändra i filjournalerna så skulle i teorin dagens filsystem och brandväggar kunna användas för att skydda datan, men de är inte gjorda för det, så det är så opraktiskt att det inte görs.
Ericssons system är istället designat just för att omöjliggöra odetekterbar manipulation och för att kunna användas för att automatiskt larma när en icke godkänd person gör något.
Hur kan detta användas mot yttrandefrihet, alltså s.k. näthat? Man tvingar helt enkelt alla människor att identifiera sig med en personlig kod för att kunna använda filer, och man har byggt hela datorsystemet på ett sätt som är speciellt till för att ingen ska kunna använda någon del av datorn eller dess filer utan att det loggas och är direkt spårbart till en person.
Det vill säga game over för yttrandefriheten.
Tack för förklaringen!
Detta kommer naturligtvis att lanseras tillsammans med ett undantag så att pellejönsarna som tror att staten bryr sig om ifall de kollar på Game of Thrones och porrfilm samtidigt får hållas i några år medan tekniken finslipas. Därför tystnar kritiken eftersom de får fortsätta att känna sig rebelliskt piratkopierande ett tag till, och de tycker ju ändå inte om läskiga dissidenter som har ”farliga” åsikter, det är bara bra om de skeppas till Sibirien om de har ”missbrukat” sin yttrandefrihet.
Där har du Piratpartiets undergivna bleka genusbenrangel i ett nötskal.
@Antimon555
För att förtydliga, det smygs inte bara in i webläsaren och operativsystemet, det kommer att ”smygas” in direkt i hårdvaran.