Extremismen vinner mark

Sverige håller på att förlora mot extremister. De människor som med hot eller hot om våld vill tysta Sveriges yttrandefrihet gör framsteg. Rädslan har börjat bita sig fast i vår samhällskropp.

Bjöd i slutet av förra veckan in Lars Vilks, Alexander Bard, Peter Sunde och Sakine Madon till ett panelsamtal på temat ”Vart är yttrandefriheten på väg?”. Upprinnelsen till panelsamtalet är att flera universitet har ställt in arrangemang med Lars Vilks. Anledningen till varför dessa tillställningar ställs in är att för att människor känner rädsla och oro.

Om yttrandefrihet ska vara mer än högtravande retorik och tomma ord måste den backas upp i konkret handling.

Har skrivit en längre text i Göteborgs-Posten om händelsen. Läs den här.

Vill även tipsa om ett blogginlägg av Hax och en artikel av Peter.

Annonser
Taggad ,

4 thoughts on “Extremismen vinner mark

 1. Dennis Nilsson skriver:

  Yttrandefriheten är grundfundamentet i ett demokratisk samhälle.

  Att extremismen vinner mark stämmer. Men du borde fråga dig varför du hjälper den att vinna mark?

  En lärorik artikel om yttrandefrihet av Theodor Kallifatides, som minns hur de tyska ockupanterna ­delade ut flygblad med ­bilder av grekerna som apor: ”Jag kunde inte ­betrakta bilderna som Gestapos ­yttrandefrihet. Det kan jag ännu inte.”

  http://www.dn.se/kultur-noje/kulturdebatt/theodor-kallifatides-om-yttrandefrihetens-granser-demokratin-sticker-sig-sjalv-likt-en-hotad-skorpion/

  • Gustav skriver:

   Jag delar inte uppfattningen att jag hjälper dem att vinna mark. Som samhälle borde vi klara av den typ av panelsamtal vi vill annordna.

 2. Dennis Nilsson skriver:

  Om du anser det är angeläget att propagera för herr Vilks yttrandefrihet, så varför träffar du inte herr Vilks personligen, och spelar in vad han har att säga, och därefter publicerar videon på denna blogg och andra alternativa medier?

  • När människor med hot eller hot om våld vill tysta andra människor då tycker jag att det är viktigt att av symboliska skäl låta personen under hot få komma till tals. Extremister ska inte få lov att bestämma vilka möten som äger rum.

   Vårt panelsamtal är en privat tillställning där du måste vara föranmäld för att få komma in. Ingen som inte är intresserad av att lyssna behöver närvara.

   Yttrandefriheten måste gälla alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s