PENGida i Malmö 9 februari

F.d Pegida ledaren.

F.d Pegida ledaren.

På måndag ska svenska grenen av Pegida arrangera demonstration i Malmö.

Pegida är från början en tysk organisation från staden Dresden och är en förkortning för ”Patriotische Europäer gegen die Islamisierung des Abendlandes”, eller på svenska: ”Patriotiska européer mot islamiseringen av väst”. I grund och botten är Pegida en islamofobisk organisation med rötter ur extremhögern. Grundaren Lutz Bachmann har delat en bild på facebook på en man klädd i en vit dräkt från Ku Klux Klan med undertexten ”Tre K om dagen håller minoriteterna borta”. Bachmann har nu tvingats bort som ledare efter att han tagit en bild på sig själv föreställande Adolf Hitler. Den här organisationen finns nu alltså representerad i Sverige.

Vid rasisternas demonstrationer och möten har motdemonstrationerna tyvärr ibland urartat i våld. Det är inte produktivt för att stoppa rasismens framfart och därför vill vi i stället hitta ett smartare sätt att få stopp på rasisterna. Antirasismens bästa metod är öppenhet och ickevåld.

Den nionde februari står vi därför med tidtagarur och tittar på svenska Pegidas möte. Vi kommer att klocka exakt hur lång tid de pratar. Undertecknade lovar att skänka tio kronor för varje minut som mötet hålls till den antirasistiska stiftelsen Expo. Vi vill uppmuntra allmänheten att göra som vi! På vår Facebook-sida, med det förbättrade namnet PENGida, kan man nu gå in och skriva hur mycket pengar man vill skänka per minut.

Om så endast tusen personer lovar att skänka 10 kronor per minut mötet tar, så kommer 10 000 kronor per minut skänkas. På bara en timme innebär det 600 000 kronor. Det motsvarar två årslöner i arbete mot rasismen. I stället för att hata och skrika på mötet så kan vi komma dit och heja på. Varje minut de pratar är en direkt vinst för antirasismen. Därmed kommer arrangören och hans kollegor att ofrivilligt finansiera arbetet mot sin egen organisation.

Skriver idag, tillsammans med Peter, i Sydsvenskan om PENGida.

 

Märkt ,

3 tankar om “PENGida i Malmö 9 februari

 1. Antimon555 skriver:

  Extremvänster-Expo som avlyssnar privatpersoners telefonsamtal och annat, tystar partier som utövar sin yttrandefrihet, och uppmanar till politiskt våld?

  Jättebra, det är verkligen en organisation som Piratpartiet vill ha samröre med…

  Visserligen är pegida ingenting som vi vill ha här, men att finansiera de som är minst lika extrema åt andra hållet, och på flera punkter rakt emot det PP står för, tycker jag inte är värdigt. Ändamålen får inte helga vilka medel som helst.

  • Gustav skriver:

   Hej Antimon555:

   jag delar inte din bild av Expo. Expo uppmanar inte till politiskt våld. Du får gärna hänvisa till källa för det påståendet. 🙂

   Dina påståenden om Expo är helt bort i tok. Det är sådana påståenden som bara sprids av konspiratoriska högerextrema sajter och publikationer (och kommentatorer).

   Piratpartiets värderingar ligger i linje med att arbeta mot rasistiska organisationer, utan att för den delen begränsa människors yttrandefrihet.

   • Antimon555 skriver:

    I det senaste numret ställer man sig tydligen frågan:
    ”2015 släpps rättigheterna till Mein Kampf. Ska den ges ut med kommentarer, släppas fri eller förbjudas?”

    Att ens ställa frågan, med sista ordet ”förbjudas”, säger mycket om deras inställning till yttrandefrihet. Mein Kampf läses väl mest av de som vill varna för rasism och nazism, att förbjuda den är, förutom kränkande av yttrandefriheten, kontraproduktivt.

    I en artikel om ”desinformationssamhället” används orden ”kommentarsfältskrigare” och ”yttrandefrihetsvurmare”, som synonymer till rasister. Ett tydligt sägande mellan raderna, att kommentarsfält inte ska få finnas och att yttrandefrihet är något negativt.

    Det var det jag hittade på tio minuter, jag kan säkert leta rätt på mer om du tycker att det behövs.

    Expo tycker precis som de flesta medier. Yttrandefriheten ska bara gälla den som har rätt åsikter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: