Signalspaning i Sälen

Sista dagen på Folk och Försvar släppte vi nyheten att Ung Pirat hade signalspanat mot konferensdeltagarna. Målen med vår aktion är att visa på hur lätt det är att kartlägga människor genom att titta på deras surftrafik, samt att visa på brister med informationssäkerhet bland de i ledande position i samhället.

Vi satte upp ett öppet, okrypterat, nätverk i konferenslokalen. Flera konferensdeltagare anslöt till vårt nätverk som hette Gäst Öppen, sen loggade vi all meta-datatrafik. Detta genererade stora mängder information.

Filtrerar du loggarna på DNS-uppslag så får du snabbt en översikt över vilka hemsidor deltagarna surfade på. Se inslag på TV4 Nyhetsmorgon.

Att endast gå in på en allmän och välbesökt hemsida som en nyhetstidning säger väldigt lite om vem användaren är, men om användaren sedan dessutom ansluter till en mejl-server hos en svensk myndighet samt surfar på hemsidor om fritidshobbyn Y då krymper antalet kandidater snabbt till några få möjliga.

Vår aktion visar också att det är oerhört enkelt att identifiera tjänstemän, politiker och journalister med hjälp av ett trådlöst nätverk i samband med mindre genomtänkt användning av onlinetjänster. Den som kan kontrollera vem som kommunicerar med vad på internet ges en enorm makt. När säkerheten på internet är komprometterad är vi alla i fara.

Det känns dock tryggt att vi i vår singalspaning inte fann någon förberedelse till terroristverksamhet.

Nyligen avslöjades det att brittiska GCHQ läser e-mail från stora vänsterländska mediehus. Övervakningen motiveras alltid utifrån att jaga terrorister och grova brottslingar, men ändå avslöjas det gång på gång att de spanar på allt de kommer åt. Har vi fortfarande en fri press när staten läser vad journalister planerar?

Annonser
Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s