Obligatorisk positionsregistrering av mobiltelefoner

Idag inleds Folk och Försvars Rikskonferens i Sälen. Elin och undertecknad är på plats för Ung Pirats räkning.

Skriver i Uppsala Nya Tidning om förslaget att ge SOS Alarm möjlighet att skicka ut SMS till mobiltelefoner inom ett specifikt geografiskt områden. Idag kan de skicka ut viktiga meddelande till allmänheten (VAM) via TV och radio.

I en nyutkommen statlig utredning föreslår utredaren att ändra lagen om elektronisk kommunikation för att möjliggöra att kunna spara positioneringsuppgifter om vart mobiltelefoner befinner sig, så att SOS Alarm ska kunna rikta sina VAM till ett begränsat område. Alla mobiltelefoner inom en viss yta ska kunna få ett meddelande. Idag är det förbjudet för operatörerna att spara denna informationen. Utredningen föreslår också att det ska vara obligatoriskt för alla teleoperatörer att samarbeta och lagra sina kunders uppgifter om vart deras mobiltelefon befinner sig. Det betyder att det ska registreras i en databas var alla mobiltelefon i landet har befunnit sig de senaste åtta timmarna.

Det vore bättre om det är frivilligt att vara med i ett sådant positioneringsregister. SOS Alarms syfte är gott, dock lär vi av historien att användningsområdena för register ständigt ändras och utvidgas. För att säkerställa att positioneringsregistret inte används till något annat än i det syfte som det var tänkt för bör det vara möjligt att själv välja om man ska vara med i det eller inte.

Läs hela artikeln här.

Annonser
Taggad , , ,

5 thoughts on “Obligatorisk positionsregistrering av mobiltelefoner

  1. Arne Lapsus skriver:

    Låter onekligen som ett svepskäl. Det borde vara enklare att skicka meddelandet till alla gsm-baserna i det berörda området och de skickar till alla anslutna telefoner. Inget register nödvändigt.

  2. Anders skriver:

    Det är just det här ändamålet GSM Cell Broadcast (http://en.wikipedia.org/wiki/Cell_Broadcast) är till för. Man skickar ett meddelande till alla mobiltelefoner som är registrerade på en viss bas.

    Jag har svårt att tro att det skulle fungera att lösa det på något annat sätt. Om man ska skicka individuella SMS till varje mobil skulle nätet överbelastas (jämför hur det brukar vara att skicka SMS vid tolvslaget på nyårsafton).

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s