Nyårskrönika 2014

År 2014 går mot sitt slut. Supervalåret är över. Under flera veckor i december såg det ut att bli en ny valrörelse i början av nästa år, men i sista stund blåstes festen av.

Hur var då året som har passerat? För Piratpartiet blev inte supervalåret en hit. Vi tappade vår två mandat i Europaparlamentet och vi tog inga lokala mandat under höstens val. Det tog aldrig riktig fart för oss denna gången. Vi tar sikte på 2018.

Under året har jag rest runt mycket i landet. Från Luleå i norr till Ystad i söder. Har träffat på många fantastiska människor som verkligen arbetade hårt för rörelsen. Ett stort tack vill jag dela ut till alla de vänliga själar som har lånat en soffa eller extrasäng till mig. Väldigt många är generösa. De bjuder på frukost, lunch och middag. Förutom alla goda måltider jag har haft har jag också fått intressanta och utmanande diskussioner under dessa måltider. Uppskattar livet på resande fot. Aldrig tråkigt. Nya platser. Nya människor. Kul.

Har haft äran att delta i väldigt många politiska debatter, i synnerhet på gymnasieskolor. De flesta rektorer och lärare tar skolans demokratiuppdrag på allvar. Det är bra att elever får träffa och bekanta sig med politiska partier. Oavsett om man gillar vårt politiska system eller inte så är det partierna som styr landet. Därför är det bra att så många elever som möjligt får personlig kontakt med de som gör anspråk på att bestämma över andra människors liv – politiker. Mina debattmotståndare har i en överväldigande majoritet agerat sakligt och respektfullt. Mindre pajkastning i debatter tjänar alla på. Det blir roligare att titta på och att delta i.

Valrörelser är också den tid då stadens centrala torg utsmyckas med små valstugor. Att stå i valstugor och samtala med främlingar tycker jag är närmast barnsligt kul. Du vet aldrig vad det är för personer du kommer att träffa på. Själv har jag haft lyxen att bemanna flera olika valstugor runt om i vår avlånga land. Är tacksam över alla de ideella krafter som har tagit ansvar för att partiet har haft så många valstugor på olika orter. En annan stor och minst lika viktig uppgift har varit att distribuera ut valsedlar till alla vallokaler, vilket är ett jättejobb. Stark insats av folk!

Ur ett Europeiskt perspektiv har året varit bra för piratrörelsen. I Europaparlamentet företräds vi nu av tyska Piratenpartei. I Tjeckien blev året en riktig succé. Med sina 4,8 procent i Europaparlamentsvalet var de snubblande nära att ta mandat. Under lokalvalen gick det ännu bättre, de tog de mandat i flera städer. De blev till och med största partiet i staden Mariánské Lázně, med över 20 procent! På Island sitter Piratpartiet i Alltinget, motsvarigheten till riksdagen, och har ett opinionsstöd på över 11 procent. Hundratals pirater sitter invalda i regionala och lokala församlingar i andra länder också, som i Spanien, Frankrike, Österrike, Nederländerna och Schweiz. Det är bara i Sverige som det inte har tagit fart i än.

Under valåret har det politiska etablissemanget varit fullt upptagna med att diskutera hur de ska ”skapa jobb”. Supervalårets viktigaste fråga har sagts av många proffstyckare vara just ”jobben”. Det finns inget egenvärde i att skapa arbete, däremot är det viktigt att skapa välstånd. Sedan sommaren har jag och många andra lyft utmaningarna med den ökande tekniska automatiseringen. Årets viktigaste spaning gjordes av Stiftelsen för Strategisk Forskning. I deras rapport beräknar de att 50 procent av alla arbetstillfällen idag kommer att ha försvunnit fram till år 2020. Den tilltagande digitaliseringen och användningen av robotar gör mycket mänskligt arbete överflödigt. Jag tror samhället behöver vara beredd på en utveckling som går fortare än vad vi tror. Effekterna på arbetsmarknaden kommer vara stora. Alla människor kommer inte kunna få ett arbete. Arbetsmarknaden har inte kapacitet att svälja alla som vill jobba.

Det finns en tankefigur som säger att vid varje nytt teknikskifte kommer nya jobb att ersätta de gamla som har blivit bortautomatiserade. Det stämmer inte. Ur ett hundraårsperspektiv har mängden arbetade timmar minskat konstant. Denna trend ser ut att fortsätta hålla i sig. Vad gör vi åt de som behöver en inkomst motsvarande normal heltid, när det inte finns heltidsarbeten åt alla?

Arbetskraftens inkomstandel har legat ganska stabilt under lång tid, men nu ser vi att den sjunker. Om realkapital (robotar och datorer) kommer kunna ersätta allt mer arbetskraft så kommer arbetskraftens inkomstandel att minska. Detta medför en ökad inkomstspridning mellan de som äger realkapital och de som inte gör det.

Hur teknik används är inte förutbestämt. Länge sågs teknik som ett komplement till högkvalificerad arbetskraft, vilket har bidragit till att lönespridningen tagit fart. Nu ser vi en annan trend. Lönerna för högkvalificerad arbetskraft ökar inte i samma takt som tidigare, vilket skulle kunna ses som ett tecken på att robotar börjar utföra arbetsuppgifter som tidigare ansågs vara kvalificerade. Exempelvis kan mjukvara ersätta redovisningsassistenter, programmerade botar utför redan mycket dagshandel på börsen etc.

Diskussionen om den accelererande tekniska utvecklingen har under året börjat kommit igång, vilket är bra. Hoppas att debatten bryter igenom ordentligt inom en snar framtid. Det finns många aspekter av detta. Om arbetskraft ersätts av mjukvara blir det ännu viktigare att mjukvaran blir öppen och fri. Det handlar om makten över produktionsmedlen. Öppen programvara handlar dessutom om transparens, att förstå hur systemen som styr våra liv fungerar. I mer teknikintresserade kretsar har diskussionen om öppen mjukvara skett under flera årtionden. Allt fler börjar se den ideologiska dimensionen av öppen mjukvara. Det handlar inte endast om att det är coolt att kunna modifiera sina egna datorprogram.

Mörka moln hopar sig över vår integritet. Övervakningssamhället fortsätter stå sig starkt. Inte ens att EU-domstolens ogiltigförklarade av Datalagringsdirektivet tidigare i våras fick regeringen att ändra sig. Både dåvarande och nuvarande regeringen står fast vid att datalagringen ska fortsätta. Internetoperatören Bahnhof har mycket föredömligt tagit nätpolitisk strid mot övervakningen, och de vägrar lägga sig platt. Riktigt pinsamt blev det när det uppdagades att myndigheten Post- och Telestyrelsen (PTS) utsattes för otillbörliga politiska påtryckningar. Efter EU-domstolens dom gjorde myndigheten PTS en utredning av domens inverkan på den svenska lagstiftningen. Myndighetens utredning kom fram till att datalagringen nu måste upphöra, men efter politiska påtryckningar gömdes utredningen snabbt i byrålådan. Det krävdes beslut från Kammarrätten för att offentliggöra utredningen. Om expertmyndigheten själv säger att Sverige måste sluta med datalagringen eftersom att den bryter mot Europakonventionen, hur kan regeringen då fortsätta tvinga internetoperatörerna att lagra data?

Nya avslöjanden från Snowden-dokumenten fortsätter att bekräfta hur tätt kopplade svenska myndigheter är med det västerländska övervakningskomplexet. Vad FRA:s roll i samarbetet är har inte blivit helt kartlagt. Eftersom att ingen verkar veta vad myndigheten exakt gör så begav jag mig tillsammans med några vänner ut till Lovön för att signalspana på myndigheten. Det uppskattades inte. Vi hann knappt komma dit och montera upp vår antenn innan beväpnade vakter kom körande i en pickup och avbröt oss. Frågan kvarstår, hur mycket samarbete har Sverige med utländska spionorganisationer? Är arbetet lagligt?

Jakten på fildelare har fortsatt att intensifieras. Varje månad döms människor i domstol för att ha delat med sig av kultur och kunskap till sina medmänniskor. Att folk väljer att dela med sig till varandra är något fint och som borde uppmuntras, inte straffas. Eftersom att det har varit dubbla valrörelser i år har jag inte hunnit besöka fildelningsrättegångar, som jag gjort tidigare år. Det fortsätter att ringa uppstressade människor ibland som precis haft hemmet genomsökt av poliser i jakt på bevis för fildelning. De personerna som ringer är mycket oroliga och vet inte vad de ska ta sig till. Mitt viktigaste tips till dem är alltid: skaffa en advokat. Det är alltid vanliga svenssons som ringer, det som gör dem unika är att de har dragit nitlotten i ett rättssystem som kan liknas vid ett lotteri. Riskerna är små att just du åker fast för fildelning, alla sysslar ju med det. Riksdagens gammelpartier fortsätter ha sina strutshuvuden djupt nere i sanden. De förstår inte att samhället behöver en upphovsrättsreform. I EU går vi dock mot en mer progressiv utveckling. EU-kommissionen har öppnat upp för en upphovsrättsreform och den ansvariga kommissionären har sagt att vi behöver en uppdatering av upphovsrätten. Detta är långt mycket längre än vad Sverige har kommit.

Alla tre grundare av The Pirate Bay har suttit eller sitter i fängelse. Det har varit en mångårig katt- och råttalek mellan myndigheterna och dessa hjältar. I slutet av året skedde det ett tillslag mot en serverhall i Stockholm. I samband med tillslaget slocknade också hemsidan ned. Hemsidan har varit en stark frihetssymbol som har hyllats världen över. Oavsett om hemsidan kommer upp igen eller inte så går inte fildelningen att stoppa. Det ligger i vår mänskliga natur att vilja dela med oss till varandra. Att försöka stoppa fildelning genom att stänga ner en hemsida är som att försöka sänka vattennivån genom ett knytnävsslag ner i vattnet, det är meningslöst. Internettrafiken är tillbaka på samma nivå som innan hemsidan stängdes ner. Människor hittar ny vägar för att dela med sig.

Något som har märkts i städerna under året är mängden rumänska romer som är ute och tigger. De använder sin rättighet som EU-medborgare att röra sig fritt och söka lyckan i andra EU-länder. Att se människor som är mycket fattigare än en själv är jobbigt. Det har höjts populistiska röster om att förbjuda tiggeri. I mitt tycke är förslaget knäppt. Det går inte att förbjuda fattigdom. Människor som kommer till Sverige för att tigga gör det inte för att de tycker att det är kul. De tigger för att de inte ser något bättre alternativ. De rumänska romerna har satt igång en stor debatt om migration i landet. Fri migration utmanar i mångas ögon välfärdsstaten. Att röra sig fritt tycker jag är en viktig rättighet. Däremot går det tyvärr inte att ha ett ovillkorat försörjningsstöd till alla människor som vill komma hit. Sverige behöver hitta en modell för hur vi ska behålla en välfärdsstat men ändå tillåta att människor kommer till vårt land för att söka lyckan. Under Almedalsveckan drev Ung Pirat kampanjen ”Inför massinvandring”. Att fler människor kommer till vårt land är en förutsättning för ekonomisk tillväxt. Det föds för lite barn idag. För att vi ska kunna upprätthålla vårt pensionssystem behövs det vara fler människor som arbetar än de som är i pension. Fri migration är dessutom det bästa sättet att bekämpa världens fattigdom. De pengar invandrare världen över skickar hem till sina familjer är tre gånger så stort som världens samlade bistånd.

Under några veckors tid såg det ut att bli ett extra val fram mot våren. Alla politiska partier, inklusive Piratpartiet, satte genast igång med förberedelserna. Det är mycket som behöver prepareras inför val: riksdagslista, valmanifest och kampanjmaterial. En decemberuppgörelse presenterades av sex partier efter jul. Festen blåstes av. Uppgörelsen innebär att oppositionen kapitulerar fram till nästa val. Oavsett vilken budget som presenteras av minoritetsregeringen så kommer oppositionen att lägga ner sina röster. Att driva sin egen politik är underordnat målet att visa sig vara ”regeringsduglig”. Alla idealism kvävs i en obehaglig samförståndsanda. Det finns likheter med FRA-debaclet 2008 och denna uppgörelse. Många frihetliga riksdagsledamöter från alliansen och väljare blev djupt besvikna när partiledarna gjorde upp tillsammans med Socialdemokraterna om att fortsätta rulla ut övervakningssamhället. Att försöka visa regeringsduglighet står högre i kurs än att driva den politik ens ideologi förespråkar. Det är viktigt med en opposition i ett parlament. Det är oppositionen som håller regeringens maktfullkomlighet i schack. Oppositionens verktyg för att göra detta är att formulera kritik och att rösta emot. Nu är det viktigaste verktyget, att rösta emot, desarmerat. Det finns ingen frihetlig opposition kvar i riksdagen. Motståndet mot kontrollsamhället måste nu föras utanför Helgeandsholmen.

Gott nytt år!

Gustav – i ett snöigt Uppsala

Annonser
Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s