Kandidatur till riksdagslistan inför extra valet den 22 mars

Detta är min kandidatur till Piratpartiets riksdagslista för extra valet 2015.

Vill använda den kommande valrörelsen till två saker.

För mig är det riksdagsvalet 2018 som Piratpartiet ska ta sikte på. För att komma in i riksdagen 2018 behöver vi växa som parti. Detta gör vi genom att rekrytera nya medlemmar. En valrörelsen är ett jättebra tillfälle att rekrytera nya pirater. Partimedlemmar är den bästa reklamen för oss. Medlemmar är budbärare av partiets politik. Ett framgångsrikt 2018 lägger vi grunden till genom medveten medlemsrekrytering under valrörelsen 2015.

Det andra jag vill använda valrörelsen 2015 till är att berätta hur vår politik löser nutida och framtida samhällsutmaningar. För att uppfattas som en relevant politisk kraft vill jag prata om de frågor som vi har trovärdighet i. Att skapa trovärdighet för nya frågor går, men det tar lång tid. Det är därför bäst att börja med de frågor som vi har trovärdighet i: internet och teknik. För att sedan bygga en bredare bas.

Den fördummande blockpolitiken har satt Sverige i en dålig situation och många väljare känner sug efter alternativ. De vill varken gå åt höger eller åt vänster, utan framåt. Den accelererande tekniska utvecklingen förändrar samhället på djupet, hur vi ska hantera dessa förändringar pratar inte riksdagspartierna om.

Arbetsmarknaden håller på att totalt förändras till följd av tekniken och globaliseringen. I somras släppte Stiftelsen för Strategisk Forskning en rapport som säger att 50 procent av de arbetstillfällen som finns idag kommer att försvinna fram till 2020 som en följd av automatisering. Det handlar inte endast om enkla mekaniska fabriksarbeten som försvinner. Jobb som tidigare har klassats som kvalificerade, arkitekter och redovisningsassistenter, kommer att upphöra då digitalisering gör arbetsuppgifterna automatiskt.

Ett exempel på utmaning: För några år sedan vann för första gången en schackdator över en människa, sedan dess har datorerna trumfat människorna i schackspel. Datorn är bättre än människan när det gäller arbetsmoment som kan brytas ner i logiska beståndsdelar. Däremot har det i senare schacktävlingar visat sig att människan tillsammans med en dator slår datorn ensamt. Det finns alltså hopp och möjligheter. Teknisk utveckling är dock inte neutral. Utvecklingen är inte given på förhand, utan kräver medvetna beslutsfattare.

Det nya kunskapssamhället kommer vara hårt mot de som inte har någon relevant kunskap. Skolan behöver arbeta med vilken kunskap elever ska lära sig, i stället för fokusera på disciplin. Det behövs därför reformer på arbetsmarknaden och utbildningssystemet. Reformidéer som Piratpartiet har.

Internet kan vara ett verktyg för individens frigörelse. Individen behöver inte längre vara inlåst i förutbestämda könsnormer. Identiteter blir flytande. Samhället måste anpassas efter att varje individ ska kunna vara den hen verkligen är.

Baksidan med Internet är att det kan fungera som ett enormt övervakningsverktyg, som förhindrar människor ifrån att vara sig själva. Övervakningen ger stater och företag oproportionerligt mycket makt över oss idag. Denna trend måste vändas. Människans maktposition mot övervakarna behöver stärkas.

Piratpartiet har lösningarna på utmaningarna. Jag vill vara en representant för dessa lösningar, därför kandiderar jag till riksdagslistan.

Annonser
Taggad , ,

2 thoughts on “Kandidatur till riksdagslistan inför extra valet den 22 mars

 1. Bra sagt, och jag delar din analys. 🙂

  Vi måste bli bättre på att synas och återigen bygga opinion och medlemssiffror. Det gör vi enklast genom att gå tillbaka till våra rötter och börja om där vi en gång var framgångsrika.

  En sak som behövs dock är ett rakt svar om hur vi ser på integrationsfrågorna – vad är vår övergripande plan? Hur vill piratideologin handskas med invandrarna? Vad kan vi göra annorlunda mot vad ”Sjuklövern” redan gör, utan att för den sakens skull börja vråla om utkastning av invandrare som SD vill?

  Tror det är en av våra viktigaste utmaningar inför höstmötet, då det desperat saknas ett sådant alternativ i svensk politik.

 2. Gustav skriver:

  Nu blev det inget extra val.

  Jag tror också att är bra om vi formulerar hur vi vill hantera integrationsprocessen. Har dock inget bra svar än.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser