Ny epok för Piratpartiet börjar vid årsskiftet

En ny epok börjar för Piratpartiet efter årsskiftet. Nuvarande partiledning ställer inte upp till omval för 2015.

Hela partiledningen har arbetat hårt de senaste åren. Vi har haft mycket kul tillsammans. Att leda ett parti är en supersvår uppgift. Jag tacker dem för deras insats. Specifikt förtjänar Troberg ett extra stort tack. Hen har levt och andats partiet i fyra år, det är hedersvärt! Jag hoppas att partiet fortsätter arbetet med ett bra diskussions- och arbetsklimat som avgående ledning inledde. Supervalåret är dock över. Valresultaten blev inte bra, då är det givetvis dags att testa ett nytt recept.

Piratpartiet tappade sina två mandat i Europaparlamentet och i riksdagsvalet blev resultatet rekordlågt. Att det behövs en nystart är tydligt. Tycker därför att det är bra att partiledningen genom sitt val att inte ställa upp för omval öppnar upp för just nämnda nystart.

Sju nya pirater har vid höstens medlemsmöte valts in i partistyrelsen, många är väldigt duktiga. Det är förhoppningsvis ett nytt Piratpartiet som kommer att växa fram de kommande åren.

Att peka ut någon enstaka punkt varför 2014 inte blev Piratpartiets år är inte så lätt. Det är många faktorer som har samvarierat. En sak som är värt att tänka på är att sen 2010 har medlemsantalet varit en nedåtgående trend för partiet (med enstaka explosioner uppåt på grund av av externa händelser).

För att partiet på sikt ska kunna bli ett parti som sitter i de allmänna församlingarna behövs en omarbetning av organisationen. Det behövs byggas en stark lokal organisation med fokus på medlemsrekrytering och medlemsbehållning.

Partiets frågor är i allra högsta grad relevanta. Frågorna berör alltifrån lokala folkbibliotek (snordyrt att låna e-böcker) till hur den accelererande tekniska utveckling påverkar arbetsmarknaden (automatisering raderar kvalificerade arbetstillfällen). En omprövning av partiets politiska prioriteringarna kan vara på sin plats.

I riksdagen ser vi hur de gamla partierna sitter fast i blockpolitikens fördummande logik. Ett progressivt, teknikorienterat parti behövs.

Under den gånga helgen värvade Ung Pirat mer än 150 nya medlemmar på Dreamhack Winter i Jönköping (Strålande insats av piraterna som närvarade!). Det räcker ofta långt med att ställa frågan: vill du bli medlem? Ungdomsgenerationen stödjer piratidéerna! Framtiden är ljus.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s