Stenbeck hade kämpat mot konservativa mediajättar

Jan Stenbeck, grundare av MTG och Tele2.

Nyligen lämnade ett antal skiv-, tv- och filmbolag in en stämningsansökan mot internetoperatören Bredbandsbolaget. Syftet med stämningen är att tvinga Bredbandsbolaget att blockar kunder från att ansluta till streamingsidan Swefilmer och The Pirate Bay. Målsägarna hävdar att dessa hemsidor förstör marknaden för köpkultur. Ett av bolagen som står bakom stämningsansökan är Modern Times Mediagroup (MTG), de äger kanalen TV3.

I Sverige hade vi länge ett tv-oligopol. De enda tv-kanalerna som fanns var SVT och TV4, det var förbjudet att sända andra tv-kanaler. För att komma runt den svenska lagstiftningen började telekomentreprenören Jan Stenbeck sända svenska tv-kanaler från England via satellit till Sverige. För att kunna se på TV3 behövde man ha en parabolantenn.

Representanter från SVT och TV4 tyckte att Stenbeck bröt mot lagstiftningen och förstörde den svenska kanal-marknaden. Dåvarande riksdagsledamot Maj-Britt Theorin (s) ledde kampen mot TV3 och förespråkade ett förbud på parabolantenner i Sverige – för att stävja den kommersiella kanalen TV3. Lyckligtvis blev det inget parabolförbud. Idag har konsumenterna en uppsjö tv-kanaler att välja mellan.

Stenbeck kämpade alltid mot gamla monopol, på både telekom- och tv-sidan. Det är därför märkligt att se hans bolag, MTG, lägga resurser på att bekämpa ny teknik. Hade Stenbeck levt idag hade han antagligen varit den första att driva piratsidor.

Internet är vår viktigaste informationsinfrastruktur. Internet är inte en handelsvara som storbolag ska kunna diktera över. Allmänintresset måste gå före särintresset. Om internetoperatören blir skyldig att blockera sina kunders tillgång till Swefilmer och The Pirate Bay så öppnar man upp för att ge operatörerna ansvar för vad sina kunder gör. Det är lika orimligt som att de skulle vara el-bolagen som ansvarar för att deras elektricitet inte används till att odla marijuana hemma.

Dessutom är blockering av hemsidor meningslöst. Det räcker med att byta domännamn eller ip-adresser så kommer hemsidan att kunna nås igen. Jan Stenbeck ska ha sagt att teknik alltid slår politik, ett tänkvärt citat i dessa tider.

Annonser
Taggad , ,

One thought on “Stenbeck hade kämpat mot konservativa mediajättar

  1. […] inleddes rättsprocessen i Stockholms tingsrätt om att tvinga internetleverantören Bredbandsbolaget att blockera hemsidorna Swefilmer och The […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser