33 månader i fängelse för fildening i Storbritannien

En 25-årig kille från Storbritannien dömdes nyligen till ett 33 månader långt fängelsestraff för att ha spritt en dåliga kopia av filmen Fast & Furious 6.

Det är ett fullständigt orimligt straff. Den dömde misstänktes för att hjälpt till alla ladda upp filmen tusentalsgånger, domaren menade att det är en försvårande omständighet. Det är lätt hänt om man har igång sitt torrent-program, egentligen inget märkvärdigt.

Än så länge har ingen dömts till ett så långt fängelstraff i Sverige, men vi går mot samma utveckling som Storbritannien och USA.

Just nu sitter Peter Sunde inlåst på ett säkerhetsklass 2 fängelse i Västervik för medhjälp till upplandning av film. Vi behöver en total omläggning av upphovsrätten. Allt fler människor straffas för detta icke-brott.

Tidigare i veckan pratade jag med en man i Stockholm som har blivit åtalad för att ha laddat upp upphovsrättsskyddade filmer från sin arbetsdator på ett sjukhus. Förutom att han har blivit av med sitt jobb så riskerar han dryga böter nu.

Oavsett om det blir regeringsskifte i höst eller inte så kommer jakten på fildelare att bestå. De stora frågorna som kampen om kunskapen diskuteras överhuvudtaget inte i valrörelsen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s