Arbetslöshet är en myt – inför basinkomst

Bild från Teslas bilfabrik i USA. Allting är helt automatiserat i fabriken.

Bild från Teslas bilfabrik i USA. Allting är helt automatiserat i fabriken.

Imorse släppte Piratpartiet tre punkter för en modern arbetsmarknadspolitik.

Partiet vill att:

 • arbetslösa och bidragstagare ska ges större möjlighet att arbeta ideellt istället för att delta i arbetsmarknadsåtgärder utan att för den skull riskera att förlora sina bidrag.
 • alla arbetsmarknads- och socialförsäkringar snarast möjligt samlas under ett tak. Ett samlat, mer tydligt och rättssäkert system är ett mindre stigmatiserande och mer medmänskligt system där människor inte faller mellan olika stolar eller skickas runt i ett försök att göra kostnaden till någon annan myndighets problem.
 • ett system för medborgarlön sjösätts inom en tioårsperiod. En garanterad grundförsörjning skapar nya möjligheter att förkovra sig och bidra till samhället på alla de kreativa sätt som dagens arbetsmarknadsmodell både hämmar och ofta aktivt motarbetar.

Själv tycker jag att det är så bra idéer att jag skrev ihop en artikel i Nyheter24 där jag utvecklar argument varför vi behöver införa en basinkomst. Exakt hur en basinkomst ser ut är mindre viktigt för mig, det relevanta är att vi går mot en utveckling där medborgare garanteras en grundinkomst.

Hänvisar i texten till en läsvärd rapport från Stiftelsen för Strategisk Forskning. Rapporten tar upp vilka jobb som antagligen kommer att vara ersatta av maskiner de närmaste tjugo åren. Där även kvalificerade arbeten som försinner.

Annonser
Taggad ,

5 thoughts on “Arbetslöshet är en myt – inför basinkomst

 1. Dåligt insatt. skriver:

  Inga kalkyler innebär att du inte kan något i ämnet. Helt irrelevant av dig att ljuga för världen.

 2. Gustav skriver:

  Lundbäck är mycket kompetent. Doktor i nationalekonomi och anställd forskare på Ratio.

  Finansdepartementet räknar, precis som Lundbäck, med statiska modeller. Om statiska modeller duger att bygga statsbudgetar på så fungerar det i min mening för att prediktera införandet av en basinkomst. 🙂

 3. Gustav skriver:

  Då det är en anonym person som mest skriver nedlåtande kommentarer, utan argument väljer jag att radera ett flertal av kommentaterna som inte tillför diskussionen något.

  Jag tillåter mer än gärna kommentarer som argumenterar emot vad jag skriver, däremot finns det ingen rättighet att som anonym person skriva nedlåtande.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s