Arbetslinjen är död – inför basinkomst

Idag skriver jag och Viktor, förstanamn på Umeås kommunlista, i Västerbotten-kuriren om att arbetslinjen är död.

Vi behöver ersätta arbetslinjen med livslinjen och införa basinkomst.

Vi har inte råd att vänta längre. Det är dags att införa basinkomst till alla, en ovillkorad grundinkomst som garanteras till samtliga medborgare i ett land.

Teknikutvecklingen har rationaliserat bort många arbetstillfällen för människor. Arbetssamhället har överlevt teknikutvecklingen. Många jobb är i dag onödiga och kan i stället utföras av maskiner. Ett bra exempel är utvecklingen i fordonsindustrin, där det spås att inom överskådlig tid kan majoriteten i vår fordonsflotta vara förarlös. Vi kommer att ha en mängd arbetslösa chaufförer. Samma förlopp har redan skett inom tillverkningsindustrin.

Läs mer här.

Annonser
Taggad , ,

6 thoughts on “Arbetslinjen är död – inför basinkomst

 1. P skriver:

  Hej Gustav – och Viktor!

  Tack för en utmärkt debattartikel i VK! Härligt att ni lyfter frågan om en garanterad basinkomst med sådan skärpa i en välskriven artikel. Vill Piratpartiet arbeta för att en basinkomst ska införas under nästa mandatperiod? Jag gick in på er hemsida och det ser inte ut så:

  ”De olika sociala trygghetssystemen ska reformeras till ett rättssäkrare och mer enhetligt system där människor inte kastas omkring utan tas omhand. […] Akut arbetslöshet bekämpas med ordentliga utbildningssatsningar. […] På sikt utvecklas systemet så att alla medborgare garanteras en basförsörjning.”

  En poäng med en basinkomst är väl att människor slipper tas omhand av ”pappa staten” – och arbetslösheten behöver knappast uppfattas som ”akut” om människor kan överleva såväl fysiskt som socialt utan lönearbete? Det finns massor av forskning som visar och förklarar varför nuvarande system aldrig blir rättssäkert, förutsebart och mänskligt – och varför basinkomsten är effektiv – så ni har stort stöd för ert förslag.

  Hälsningar P

  • Gustav skriver:

   Hej P,

   tack för din kommentar. Partiprogrammet tar inte explicit ställning för basinkomst.

   Däremot har partistyrelsen på sitt senaste styrelsemöte tagit beslut om att styrelsen uppmuntrar våra kandidater att vara djärva, så länge uttalandena är en rimlig tolkning av partiets åsikt utifrån partiets existerande ställningstaganden och uppfattade åsikter hos medlemmarna.

   Jag menar att det går att driva kravet på basinkomst inom partiets ramar, dessutom fått ett tydligt mandat från partistyrelsen att som riksdagskandidat tolka partiprogrammet som en själv vill.

   Jag kan inte svar på varför det står ”tas om hand”, kanske bara är en konstig formulering?

   Min uppfattning är att det finns ett stort stöd för en basinkomst i landet, hoppas kunna uppmärksamma folk på det. Supertack för ditt stöd!

 2. ”The problem with socialism is that you eventually run out of other people’s money.”

  Jag tycker att oron för utslagning av arbetstillfällen tenderar att bli uppblåst bortom rimlighetens gränser. Det hela bygger på någon slags tes om att arbete bara är relevant för att producera någon slags basal materiell standard. Varför man inte la ner utveckling och arbete efter agrara revolutionen framstår som en gåta, mat och bostad kunde ju tryggas för hela befolkningen. Varför skulle man någonsin behöva arbeta igen?

  Den intressanta erfarenheten var att den agrara revolutionen möjliggjorde den industriella, och plötsligt började en ny tidsålder med helt nya jobb. Nu står vi i postindustrialism och vissa har tydligen fått för sig att vi nått något slag slut. Nonsens säger jag.

  Jag tror man missar mycket om man bara ser arbeten som framdrivna ur efterfrågan på basal standard. Det verkliga syftet med arbetstillfällen tror jag är djupare. Människor tycks må bra av att stå på egna ben och bidra till samhället och sämre av att ligga samhället till last. Det verkar vara en grundläggande mänsklig drivkraft att hjälpa till i flocken. Arbeten är, menar jag, därför mer påhittade än nödvändiga för någon slags grundförsörjning. Påhittade för att människor gillar att jobba.

  I framtiden ser jag enorma möjligheter till sysselsättning. Spelets regler förändras med en automatiserad industri, men drivkraften att skapa jobb kommer bestå. Nya branscher kommer uppstå som vi inte ens kan tänka oss idag.

  Om vi nu inte sätter stopp för företagande och utveckling genom att införa ett vansinnigt försörjningssystem på randen mot kommunism. Då blir det inga nya jobb utan förmodligen mest misär som hämtad från sovjet.

  • P skriver:

   Det är ingen tillfällighet att författaren till boken ”Kapitalism och frihet”, Milton Friedman, förespråkade en kapitalistisk modell som inkluderar en grundinkomst, en ”negativ inkomstskatt”. Denna modell är raka motsatsen till socialism och när den testats har nya företag startats och fler har förvärvsarbetat. Avhoppen från skolan – som legat högt – har upphört. Försökspersonernas investeringar i hälsotjänster har ökat och kriminaliteten minskat. Dessa positiva resultat är väldigt logiska och förutsebara.

   Ditt antagande om att normala människor som – vilket du själv uttrycker en medvetenhet om – har en inre drivkraft, plötsligt skulle sluta arbeta om de garanterades en liten blygsam grundinkomst – en inkomst som exempelvis kan fungera som en ”startplåt” för innovatörer – är däremot helt ologiskt och bevisat felaktigt.

 3. Gustav skriver:

  Liknelsen med Sovjet tycker jag haltar. I det sovjetiska samhället behövde alla arbete. Där fanns det arbetstvång. Det är raka motsatsen mot vad som föreslås ovan.

  En basinkomst skulle vara bra för utvecklingen av nya företag och produkter. Många framgångsrika företag startas av personer som haft en trygg anställning på något stort bolag, och sen valt att hoppa av. Dock är det för få som vågar göra det hoppet, eftersom att de endast har en begränsad A-kassa att falla tillbaka på.

  Med en basinkomst kommer fler människor att våga satsa på egna idéer, för de vet att de inte kommer börja svälta. Därför skulle en basinkomst vara bra för innovationen.

  Jag tror också att det finns en mänsklig drivkraft som gör att folk vill arbeta och bidra till samhället, därför kommer inte införandet av en basinkomst att göra folk plötsligt blir passiva över en natt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s