Recension av Glenn Greenwalds Storebror ser dig

Läste nyligen klart Glenn Greenwalds senaste bok, Storebror ser dig – Edward Snowden och den globala övervakningsstaten. Boken gavs ut i maj månad av Leopard förlag.

Boken redogör i stora drag över de avslöjanden om NSA:s globala spionverksamhet som uppdagades det senaste året. Greenwald är journalisten som den förre underrättelseagenten Edward Snowden vände sig till och ville ge sina tusentals hemliga dokument till.

Historien var nära att aldrig bli verklighet. Inledningen av boken beskriver hur ointresserad Greenwald var när en anonym person, som senare visade sig vara Snowden, försökte kontakta honom. Den anonyma personen envisades med att endast vilja skicka information till Greenwald ifall han installerade krypteringsmjukvara på sin dator, så att de två kunde kommunicera krypterat. Greenwald trodde personen överdrev och struntade i att följa den anonyma personens förmaningar. Det var först när Greenwald blev kontaktad av sin kollega dokumentärfilmaren Laura Poitras, som i sin tur också hade blivit kontaktad av den anonyma uppgiftslämnare som påstod sig ha tillgång till enorma mängder hemligstämplat material, som Greenwald förstod vikten av att installera krypteringsmjukvara.

Början av boken beskriver det första mötet med Snowden och hur han senare lyckades fly från Hong Kong till Ryssland. Genom boken får man en känsla av hur genomtänkt Snowdens strategi är. Han försöker så mycket som det bara går att göra sig själv oviktig och anonym, så att han inte ska stjäla medias uppmärksamhet från de verkliga nyheterna, själva spionskandalerna.

När min mobiltelefon var i säkert förvar i kylskåpet tog Snowden kuddarna från sängen och lade dem framför dörren. ”Ifall vi har oönskade åhörare i korridoren”, förklarade han. ”Det kan finnas dolda kameror och inspelningsutrustning i rummet, men det vi ska prata om kommer ju ändå att sändas på nyheterna”, sa han halvt på skämt.

Boken går snabbt fram och rakt på det riktigt saftiga, den globala övervakning av våra digitala liv. Informationen om NSA:s verksamhet är allt annat än smickrande. Greenwald berättar om de olika spionprogrammet, från PRISM till hur NSA bygger om Ciscos nätverksutrustning innan produkterna når slutkonsumenten. Det är lätt att nästa bli uppgiven. Det globala övervakningsmonstret är stort och vill veta allting om dig. Samla in allt är monstrets motto. Ingen kan längre beskylla en för att vara foliehatt om man säger att nätet är övervakat. Vi får förutsätta att all okrypterad digital kommunikation vi har är kontrollerad, med denna vetskap får vi börja använda oss av mjukvara som skyddar oss. Vi får bygga om internet till att bli mer säkert. För det NSA och andra spionorganisationer bidrar till är just osäkerhet.

Boken Storebror ser sig – Edward Snowden och den globala övervakningsstaten är läsvärd. Den ger en inblick in en annars hemlig värld. Den mängd avslöjanden som har publicerats sen sommaren 2013, tack vare Snowden, saknar motsvarigheter i historien. Boken lyfter upp de viktigaste bitarna av hur den globala övervakningsstaten äter upp vårt privaliv och vad det får för konsekvenser.

I söndags stod det klart att främlingsfientliga partier gick fram över hela Europa i Europaparlamentsvalet. Hur klokt är det, med EP-valet som bakgrund, att vi ger staten allt mer makt att övervaka våra liv?

Själv tycker jag precis som Snowden.

Jag vill inte leva i värld där allt jag säger, allt jag gör, alla jag talar med, varje uttryck för kreativitet, kärlek eller vänskap registreras.

Annonser
Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s