Har röstat i EU-valet

20140509_142802

Var idag och förtidsröstade på Piratpartet.

Gå du också och rösta redan idag, så kan du ägna resten av tiden fram till valet att tjata på alla du känner att också gå och rösta!

Det är lätt att rösta. Så här gör man:

  • Leta upp en förtidsröstningslokal genom att gå in på Valmyndighetens hemsida [nytt fönster] och söka på din ort eller kommun. Man får förtidsrösta i vilken förtidsröstningslokal man vill i hela landet, så välj en som ligger bekvämt till. Ofta brukar det vara bibliotek eller kommunalhus som är förtidsröstning20140509_142547slokaler. På Valmyndighetens sajt står öppettiderna för varje lokal.
  • Ta fram röstkortet som kommit hemskickat i brevlådan. Även om det kallas för ”kort” är det i själva verket vara ett ganska sladdrigt papper, där det står vad du heter och att du får rösta.
  • Gå till förtidsröstningslokalen och se till att ha med dig röstkortet och legitimation. Om du glömt röstkortet går det oftast bra ändå och du kan få ett nytt utskrivet i röstningslokalen, men det fungerar inte på riktigt alla ställen, så ta med röstkortet för att vara helt säker. I röstningslokalen finns det valsedlar för alla partier och valkuvert framlagda på bord eller i ställ. Ta ett valkuvert och en valsedel för Piratpartiet, och gå bakom skärmen som står uppställd i röstningslokalen.
  • Kryssa för den person som du helst vill se invald för Piratpartiet (gärna mig, Gustav Nipe). Det är kryssen som avgör vem det blir som får åka till Bryssel, så kryssandet är viktigt. Du får bara sätta kryss för en kandidat. Om du inte kryssar någon kandidat räknas rösten ändå partiet tillgodo, men du är inte med och påverkar vem som ska representera partiet.
  • Stoppa valsedeln i kuvertet, slicka igen det, och gå ut och lämna det till personen som tar emot rösterna. Sedan är det klart. Svårare än så var det inte! 🙂

Du kan läsa mer om hur förtidsröstningen går till hos Valmyndigheten, men egentligen är det inget mer man behöver veta för att kunna rösta. På själva valdagen den 25 maj är det andra lokaler som gäller, men i övrigt fungerar det i princip på samma sätt. Mer information om att rösta på valdagen kommer senare. Nu är det förtidsröstningen vi fokuserar på.

Man kan förtidsrösta på det här sättet ända fram till valdagen den 25 maj, men det finns ingen anledning att vänta. Gå och rösta så tidigt du kan, så har du det avklarat.

Sedan kan du ägna resten av tiden fram till den 25 maj åt att:

Tjata på dina kompisar att de också ska gå och rösta. Berätta hur busenkelt det var, och att du själv redan har gjort det. Det är nu det avgörs, och varje röst räknas. Tillsammans kommer vi att fixa det här.

Piratpartiet ställer upp i EU-valet. Gå och rösta idag!

Annonser
Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s