Tjänstefel att försöka tvinga Tele2 att datalagra

Lämnade förra veckan in en anmälan om tjänstefel mot rikspolisstyrelsens chefsjurist.

Det hela handlar om att hen har anmält internetoperatören Tele2 till Post- och Telestyrelsen (PTS) för att Tele2 har slutat att lagra data enligt datalagringsdirektivet. Chefsjuristen menar att PTS nu ska vidta åtgärder mot Tele2.

Hens agerande är förvånande därför att EU-domstolen nyligen beslutade att datalagringsdirektivet strider mot de grundläggande mänskliga rättigheterna, genom det stora intrånget i den personliga integriteten som själva datalagringen innebär.

Jag menar att direktivet nu är undanröjt av EU-domstolen och därmed även i den svenska lagstiftningen. Det är därför direkt olagligt för Tele2 att lagra data, detta medför att det är tjänstefel av chefsjuristen att försöka få Tele2 att lagra data om sina kunder.

I en dom från EU-domstolen 2011, Test-Achats c-236/09, ska ett direktiv som EU-domstolen anser strida mot de grundläggande rättigheter omedelbart sluta tillämpas i varje medlemsland. Enligt mig är det rimligt att anta att polisens högsta jurist känner till rättsläget kring en så kontroversiell fråga som datalagringsdirektivet. Hen försöker obstruera lagstiftning i förhoppningen om att kunna tråla in mer privat data om dig, därför är hen anmäld för tjänstefel.

Annonser

One thought on “Tjänstefel att försöka tvinga Tele2 att datalagra

  1. […] blivit underrättad av åklagaren på Riksenheten för polismål att förundersökning inte inleds mot RPS:s chefsjurist som försöker få Tele2 att lagra trafikdata om sina […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s