Dagens anka

Imorse gjorde miljöpartiets (mp) språkrör, Romson, ett utspel i Sveriges Radio om att förbjuda anonyma bloggar i syfte att komma åt näthatet.

Det tog inte lång tid innan förslaget möttes av en kritikstorm. Snabbt vaknade deras kansli och gick ut och dementerade språkrörets förslag.

Därefter publicerade mp en lista med åtgärder mot näthatet. Där ett av förslagen innebär ett ökat ansvar för den som har en ”elektronisk anslagstavla”, i praktiken betyder det en blogg om du har ett öppet kommentarsfält. Att vilja öka ansvaret över vad som skrivs i ditt kommentarsfält måste betyda att det blir omöjligt att kommentera anonymt. För redan idag är den som har ett kommentarsfält delvis ansvarig över vad som publiceras där.

Cirkusen fortsatte senare under dagen. Emanuel Karlsten gjorde en intervju med Dalunde och Kullenberg för att reda ut vad som egentligen menades. Intervjun medförde dock ökad förvirring kring ämnet.

Nu på kvällen publicerade Dalunde en längre förklarande text på Sveriges Radios hemsida.

Det hela känns som en riktig soppa. Känner många miljöpartister som har en rimlig syn på digitala rättigheter, vilket gör att allting känns bara konstigt. Dock gör inte ett språkrör ett sådant utspel från höften. Någon har tänkt igenom förslaget om att förbjuda anonyma bloggar, dock utan någon som helst förankring, och därefter beslutat att köra.

Publicerade i eftermiddags, tillsammans med piratkollegor, en artikel på Nyheter24 med ett bättre förslag på hur man ska komma åt det olagliga näthatet.

 

Annonser

One thought on “Dagens anka

  1. Henrik B skriver:

    Det går att göra en mycket enkel analys av situationen. MP är numera mer rädda för att förlora väljare till F! än till PP. Det ger oss faktiskt en guldsits.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s