Boken Bränn Biblioteken

Bränn Biblioteken

Bränn Biblioteken

Har läst den satiriska romanen Bränn Biblioteken av Kalle Holmqvist. Boken ges ut i mars 2014 på Murbruk förlag.

Boken utspelar sig i Stockholm i en tid som mycket väl skulle kunna vara här. Huvudkaraktären är Jesper som hatar sitt butiksjobb. Han ogillar egentligen det mesta med livet, speciellt den moderatledda regeringen. Det han finner nöja i livet är att låna böcker på biblioteken. Under berättelsens gång blir historien om Jesper allt mörkare.

Jesper och hans vänner tycker att det är sjukt att fildelning är olagligt. Upphovsrättsextremisterna måste bekämpas. Tillsammans med sina vänner startar därför Jesper en ironisk kampanj mot piratutlåningen av böcker på biblioteken, för att visa på hur knäppt det är att förbjuda fildelning. Dock är det alldeles för många om tar deras ironiska kampanj på allvar och utvecklingen blir allt annat än vad Jesper hade förväntat sig.

”Christoffer: Stöta på Svenska byrån mot piratkopiering och kolla om de har tagit upp frågan i sin styrelsen än, försök etablera det ännu mer långtgående begreppet ‘piratläsning’ på Sveriges författares intresseföreningens medlemsforum, be Piratpartiet göra ett uttalande för piratutlåning.”

Språket i boken känns enkelt och historien tar snabbt fart. Den innehåller en del internreferenser till den svenska vänsterrörelsen som dock kan vara främmande om man inte är bekant med miljön.

Jag tycker att boken är bra. Äntligen en upphovsrättskritisk skönlitterär bok. Boken berättar pedagogiskt hur galet dagens system är och varför frågan om rätten att dela med sig av kultur och kunskap är politisk. Kalle Holmqvists Bränn Biblioteken visar att vi behöver en radikal reform av upphovsgröten.

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s