IT-säkerhet är näringspolitik

Skrev igår tillsammans med Amelia i Nerikes Allehanda om att IT-säkerhet borde definieras som ett marknads- och konkurrensproblem. Detta borde leda till att ansvaret för dessa frågor ska tilldelas näringsdepartementet.

För några år sedan flyttades dessa frågor från näringsdepartementet till försvarsdepartementet. Detta har lett till det märkliga att FRA känner ansvar att skydda de svenska företagen. Underrättelsetjänster är inte skapta för att interagera med det vanliga samhället. För dem är det alltid krig.

FRA har säkert bra expertis beträffande IT-säkerhet, men frågan är vem det är som kommer att få ta del av deras kunskap? Ett antal stora svenska bolag som SAAB och Ericsson får säkert hjälp, men hur är det med de små- och medelstora företagen? De får knappast hjälp. De personer som sitter på kontakter in i underrättelsetjänsten får stöd, andra får det inte. Detta påminner om hur det tidigare (och kanske fortfarande) fungerar i öststats-länderna. Där går hemliga polisen hand i hand med storföretagen och hjälper dem konkurrensmässigt.

Om svenska företag går dåligt på grund av bristande IT-säkerhet så är det ett problem som näringsdepartementet måste adressera. IT-säkerhet är ett näringspolitik.

Amelia har skrivit en bloggpost om detta tidigare.

Annonser
Taggad ,

2 thoughts on “IT-säkerhet är näringspolitik

  1. E-mannen skriver:

    Ursäkta off-topic men måste posta:

    The future as we saw it is now a reality.

  2. Gustav skriver:

    Det var off-topic, men vad cool den är!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s