Naivt om digitalisering

1390824301-lexbase

Skrev i onsdags, på Svenska dagbladet, tillsammans med Peter om hemsidan Lexbase.

Hemsidan Lexbase är i min mening endast ett symptom på den naivitet som finns i samhället kring digitaliseringen. Makten kring våra personuppgifter blir allt viktigare, både ekonomiskt men äver personligt.

Syftet med offentlighetsprincipen, som Lexbase bygger sin verksamhet på, är att granska makthavare och offentliga myndigheter. Med hemsidor som Lexbase skapas i stället oändligt långa straff för en person som har gjort ett eller flera misstag tidigare i livet. Om man har avtjänat sitt straff så ska man inte dras med det hela livet.

Jag är överygad om att skyddat av ens personuppgifter måste stärkast. Tråkigt nog är det få makthavare som tar frågan på allvar.

Nu räcker det inte endast med att stifta en ny lag för att komma åt problemen som Lexbase. Offentlighetsprincipen är inskriven i grundlagen.

Amelia gjorde en intressant reflektion. Syftet med offentlighetsprincipen är, som tidigare sagt, att granska makthavare. Dock skapar offentlighetsprincipen i detta fallet helt nya ogranskningsbara makthavare. Det låter nästan som en paradox…

Annonser
Taggad , , ,

One thought on “Naivt om digitalisering

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s