Debatt om basinkomst i Göteborg

Eftersom att jag är kandidat för Piratpartiet till både Europaparlamentet och riksdagen vill jag poängtera att Piratpartiet inte har tagit ställning för basinkomst.

Imorgon klockan 18:30 deltar jag i ett panelsamtal om basinkomst i Göteborg. Samtalet arrangeras av Basinkomst Göteborg.

Basinkomst, även kallat medborgarlön, är en grundinkomst som delas ut till alla medborgare utan krav på motprestation. De flesta olika förslag på basinkomst bygger på att varje person får ett belopp som motsvarar 8 000 till 10 000 kronor i månaden. En central tanke med basinkomsten är den kan ersätta än mängd välfärdsstöd (a-kassa, studiebidrag etc) som vi har idag.

Enligt frågeställningarna som är ut-mejlad inför panelsamtalet kommer det vara en meta-diskussion om basinkomst. Vad tycker ert parti om basinkomst? Hur ser den interna debatten om basinkomst ut i ert parti? etc.

Ämnet basinkomst dyker upp lite då och då. På Ung Pirats förbundskongress förra året togs det ett beslut att styrelsen ska till i år presentera en utredning om basinkomst. En utredning är framtagen och den kommer att presenteras i mars.

Själv har jag skrivit internt om ämnet i partiet tidigare. Även andra skribenter har gjort samma sak. Christian, en av partiets Europaparlamentariker, drog för ett tag sedan igång ett fördjupningsarbete på ämnet.

Målet med Christians arbete var att lyckas presentera några siffror på vad en basinkomst-reform skulle kosta, för ofta slutar diskussionen om just finansieringen av reformen. En sådan omfattande förändring som basinkomsten skull medföra gör det nästan oöverblickbart över hur ekonomin skulle påverkas. På fikonspråk kallas detta för dynamiska effekter, en förändring leder till en annan förändring etc. De dynamiska effekterna av införande av basinkomst är svåra att förutse.

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s