Fortfarande hemligt om FRA bryter mot lagen eller inte

P_20140107_132420

Strax innan jul avslöjade Uppdrag Granskning att FRA sysslar med aktiv signalspaning. Både stats- och försvarsministern vägrar lämna en kommentar ifall uppgifterna stämmer eller inte. FRA tiger också som en mussla i frågan.

Det är synnerligen allvarligt att ingen myndighetsperson eller folkvald kan svara på hur det ligger till.

Eftersom att vi inte kan acceptera tystnaden tänkte jag och några pirater att vi helt enkelt får ta och signalspana på myndigheten för att försöka ta reda på fakta. Att signalspana i luften är lagligt, alla har rätt att plocka upp de radiosignaler som skickas i luften.

Vi åkte därför ut till FRA:s huvudkontor och började rigga upp en grindantenn några hundra meter ifrån FRA. Efter någon minut kom det två beväpnade vakter och förklarade att de minsann hade rätt att använda samma mängd våld polisen har om det krävs. Vi fick också veta att de tänkte gripa oss om vi kopplade in antennen.

I god signalspaningsanda registrerade de allt de kunde hitta, samt gjorde några förhör. Då vi var mer intresserade av att ställa frågor än att besvara frågor ville vi lämna platsen, vilket vi inte fick. Många telefonsamtal senare fick dock bege oss.

Det enda vi ville ha svar på är om FRA sysslar med aktiv signalspaning eller inte? Frågan är fortfarande obesvarad.

Pressmeddelande från Ung Pirat.

Annonser
Taggad , ,

3 thoughts on “Fortfarande hemligt om FRA bryter mot lagen eller inte

 1. Fredrik skriver:

  Det ser ut som att vakterna följde lagen. FRAs anläggningar är Skyddsobjekt, och man får bland annat inte ”mäta” sådana, vilket jag antar att er antenn skulle gjort. Se Wikipedia: http://sv.wikipedia.org/wiki/Skyddsobjekt

  • David skriver:

   Om jag har förstått rätt så stod de ett antal hundra meter ifrån själva byggnaderna. Var gränsen går för ett skyddsobjekt är en väldig gråzon.

 2. Tor skriver:

  Från wikipedia.:
  ”Person som vill ha tillträde till eller uppehålla sig **invid** ett skyddsobjekt har skyldigheter mot skyddsvakten som bevakar. På begäran ska man:
  1) uppge namn, födelsetid och hemvist,
  2) underkasta sig kroppsvisitation som inte avser undersökning av brev eller annan enskild handling
  3) finna sig i undersökning av fordon, fartyg och luftfartyg som har medförts till platsen
  4) få utrustning beslagtagen
  En skyddsvakt har inom skyddsobjektet **och i dess närhet** samma befogenhet som en polisman att gripa den som det finns skäl att misstänka för spioneri…”

  Frågan är som sagt hur nära man får vara. eftersom FRA-byggnader var inom synhåll, så får man nog betrakta det som för nära…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser