4,3 miljoner för fildelning av en film

Idag kom en horribel dom från tingsrätten i Västerås. En 28-åring från Sala ska betala skadestånd på 4,3 miljoner kronor för fildelning av en Beck-film.

Den åtalade dömdes för fildelning av 517 filmer och fick villkorlig dom och 160 timmar i samhällstjänst. Notera att han endast fick betala skadestånd för en film. Rättighetsalliansen, tidigare Antipiratbyrån, lämnade endast in en skadeståndsansökan.

Hade de ansökt och fått skadestånd för alla filmerna så hade det totalt blivit mer än 2 miljarder kronor, en fullständig fantasisiffra. Dagens dom visar ännu en gång att det krävs en radikal reform av upphovsgröten. Kulturdelning som sker icke-kommersiellt måste bli lagligt.

Vad är det för liv domstolen dömer den åtalade till? Det är få människor som kan pytsa upp 4,3 miljoner ur backfickan. Antagligen kommer 28-åringen att få kronofogden efter sig och betalningsanmärkning i registret. Fogden kommer försöka klämma ut vartenda krona de kan hitta, alla besparingar försvinner. Sen kommer den dömda att få gå på skuldsanering i fem år, leva på existensminimum.

Hela händelsen är tragisk. Att riksdagen ställer sig på filmbolagsdirektörernas sida är ruttet. Det är djupt medmänskligt att dela med sig av kultur och kunskap. Vi vill ha ett samhälle som uppmuntrar till delande och givmildhet, i stället gör staten allt för att avskräcka sådant beteende.

Sharing is caring.

Annonser
Taggad , ,

3 thoughts on “4,3 miljoner för fildelning av en film

  1. Jag förstår hur du känner. Dela bör vara gratis oavsett vad det är, men att dela media, som måste göras på en fysisk nivå. Du kämpar en hopplös kamp att försöka gå runt det. Jag vet ett sätt. Jag skulle vilja diskutera en alternativ väg till att göra alla nöjda.

  2. Gustav skriver:

    Vad har du för idé? 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s