Sysslar Sverige med cyberkrigföring i smyg?

Senaste avsnittet av Uppdrag Granskning ställer en mängd kritiska frågor om FRA:s verksamhet. Det kommer ta lite tid att smälta allt.

Det som direkt poppar upp i min skalle är att, enligt tv-programmet, FRA alltså sysslar med aktiva datorintrång? Något som är för det första olagligt i Sverige. Det är minst sagt oroväckande att en para-militär myndighet gör intrång mot andra länder och utländska bolag. Vi pratar om vad som måste beskrivas som cyberkrigföring.

Vill egentligen inte använda alltför stora ord, men är inte detta en krigshandling från Sveriges sida per definition? I Uppdrag Granskning pratas det om quantum-projektet som FRA samarbetar med NSA om. Projektet syftar till att göra riktade attacker mot utländska förhållanden. Jag blir orolig?

Efter kvällens avslöjande finns det inte något förtroende kvar för FRA. Om det är sant att FRA sysslar med aktiva datorintrång borde generaldirektören kallas in till polisförhör för misstanke om brott.

Annonser
Taggad ,

One thought on “Sysslar Sverige med cyberkrigföring i smyg?

  1. Jerker Montelius skriver:

    Kan du tänka dig situationen att t.ex livgardet på eget bevåg skulle börja bryta sig in i ryska anläggningar för att samarbeta med främmande makt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser