FRA och Facebook

Svt Uppdrag granskning har fått tillgång till dokument som visar att svenska FRA spionerar åt USA på ledande ryska politiker.

Att FRA spionerar på andra länder har vi vetat om länge. Vad som är nytt med detta avslöjandet är att FRA spionerar på uppdrag av USA. Journalisten berättar att han känner sig chockad över avslöjandet.

Själv skrev jag nyligen i Svenska Dagbladet att vi kan utgå ifrån att FRA spionerar åt utländska intressen. Nu vet vi att det är sant.

2011 beslutade regeringen att bevilja investeringsstöd på nästan 100 miljoner kronor till Facebook för att de skulle bygga datahall i Luleå. Det går verkligen att undra varför staten ska subventionera en maskinanläggning för ett multinationellt miljardföretag?

Kan det vara så att det finns starka säkerhetspolitiska intressen för Sverige att se till att en av Facebooks serverhallar befinner sig inom vårt land? All datatrafik som passerar genom landets gränser kan FRA avlyssna. Antagligen är det så att all din kommunikation på Facebook sparas i serverhallen i Luleå, detta ger staten fantastiska möjligheter att hålla kontroll på medborgarna. Dessutom är det inte bara svensk Facebook-kommunikation som sparas i Luleå, antagligen är det information från många länder runt omkring oss.

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s