På kongress i Bremen

Kongress_bremen

Befinner mig på Piratenparteis kongress i Bremen.

Det är ungefär 1200 pirater här. Alla medlemmar i partiet har rösträtt under kongressen, så alla som dyker upp kan rösta.

Trots kongressens relativa stora storlek fungerar det förvånansvärt bra.

Det slår mig att när man studeras deras mötesformalia så är det väldigt viktigt för tyskarna med deltagande. De har tydliga regler för allting. Den svenska konsensus-modellen fungerar inte riktigt här. Med den tyska 1900-tals historian i bakhuvudet framstår deras nitiska krav på demokratisk ordning helt rimlig.

Maktdelningen inom partiet är också väldigt viktig. De tillämpar internt Montesquieus tredelade maktprincip. Kongressen är deras parlament och styrelsen är den verkställande makten. Sen har de även en intern domstol som löser interna dispyter.

De har godkänt en gemensam europeisk plattform som planeras att godkännas av bl a Sverige senare.

Det är verkligen inspirerande att vara här. Förhoppningsvis kommer ett antal tyska pirater in i Europaparlamentet efter våren, då kommer piratrörelsen att få betydligt mer styrka för att kunna förändra samhället.
Uppdatering: Passade på att önska deras nya partiledare Thorsten Wirth lycka till inför EU-valet.

thorsten_wirth

Annonser
Taggad ,

2 thoughts on “På kongress i Bremen

  1. cnab skriver:

    Hej! Kul att du noterade maktdelningsläran! Läs mer om den och Montesquieu i Piratpartiets Breddningsblogg – i ett av de första inläggen, länk nedan. Den gamle politiske 1700-talsfilosofen visar sig få allt mer rätt i sina teorier som verkligen leder till reell och stabil demokrati. För att se detta klart är det ett måste att själv ta av sina politiska, sina juridiska, sina publicistiska/journalistiska glasögon och enbart se till nödvändigheten av balansen mellan de fyra statsmakterna. Demokratifåtöljen är skön att sitta bara om dess fyra ben är lika långa. Demokratifåtöljens ben (= de balanserande statsmaktern) är den lagstiftande (Riksdagen), den verkställande (Regeringen och dess myndigheter), den dömande (domstolarna, rättsväsendet) och den kontrollerande (Fria media – fri press, fri TV, fri radio och fria medborgare med full tillgång till ett fritt Internet). Jag har svårt att se något större mål för Piratpartiet att slåss för än än att förverkliga Montesquieus modell av maktdelning i en demokrati. Det finns ingen bättre modell!
    http://breddning.piratpartiet.se/2012/04/26/balans-mellan-statsmakterna-i-montesquieus-anda/

    • cnab skriver:

      Jag vill förtydliga mig på en punkt avseende uppdateringen av Montesquieus maktdelningslära så här kommer lite fler funderingar om spelet mellan makterna i en demokrati, inspirerad av Montesqieus tankar. För att hålla ordning på att all lagstiftning står i överensstämmelöse med Sveriges Grundlagar/Konstitution, ska Sverige som de flesta andra demokratier naturligtvis ha en Konstitionsdomstol med tänder. Det idag politiskt tillsatta Lagrådet – numera förstärkt med Göran Lambertz(!) – måste ersättas av en fristående Konstitutionsdomstol med rätt att utdöma ordentliga straff för de som stiftar lagar och regler som strider mot svensk grundlag och de internationella konventioner landet Sverige lovat efterlyda. Av dessa kan nämnas FN’s och Europarådets konventioner om mänskliga fri- och rättigheter, värnandet av privatlivets helgd, information- och yttrandefrihet, meddelarskyddet o.s.v. Sveriges företrädare i dessa frågor har en benägenhet att underteckna/ratificera konventionerna dyrt och heligt. Men sen ”glöms de bort” att bli svensk lag. Gäller t.ex. FN’s barnkonvention – ratificerad men fortfarande efter decennier inte svensk lag. Äta kakan men ha den kvar. Jag skäms för vårt lands inställning men känner igen den långt bort i 30-talet och Sveriges ”neuralitet” under och efter WW2. Demokratifåtöljens ben (= de balanserande statsmaktern) är den lagstiftande (Riksdagen), den verkställande (Regeringen och dess myndigheter), den dömande (domstolarna, rättsväsendet, Konstitutionsdomstolen) och den kontrollerande (Fria media – fri press, fri TV, fri radio och fria medborgare med full tillgång till ett fritt Internet). Jag har svårt att se något större mål för Piratpartiet att slåss för än än att förverkliga Montesquieus modell av maktdelning i en demokrati. Det finns ingen bättre modell!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s