Processen vid Göteborgs tingsrätt

Idag var det fildelningsrättegång vid Göteborgs tingsrätt. Fallet är extra uppmärksammat eftersom den fildelade cd-skivan inte hade släppts officiellt än vid tillfället för det påstådda brottet.

Imorse skrev jag en debattartikel i Nyheter24 om varför vi pirater tycker att man borde tacka fildelaren istället för att straffa hen.

Det märkliga med detta fallet är att musikbranschen ger sig på en av sina ”egna”. Den åtalade har varit verksam som dj och musikproducent under hela sitt yrkesliv. Hen gjorde ett känslosamt vittnesmål där hen förklarade att hela processen kändes absurd. Personen får musik gratis av skivbolagen för promotion, så mycket musik att hen inte ens hinner lyssna igenom allt. Det finns inget motiv för hen att ladda ner Beyonces album.

Den tilltalade berättade i sitt vittnesmål att det var allmänt känt inom branschen att det är många skivbolag som själva väljer att lägga upp sin musik på fildelnings-sidor, i syfte att skapa hype och uppmärksamhet. Därför är det hyckleri att gå på jakt efter folk som delade med sig av pre-releaser.

I sista stund drog Sony Music Entertainment AB tillbaka sitt skadeståndsanspråk på 1,5 miljoner kronor, vilket måste vara en enorm lättnad för den åtalade. Dock återstår den straffrättsliga påföljden, fängelse eller dagsböter. Rättegången fortsätter imorgon förmiddag och dom beräknas komma om två veckor.

Tycker att rättegången återigen visar att rättssystemet kring fildelningsjakten är ett stort lotteri. Det är en fullständig slump vem som blir drabbad.

Den anonyma gruppen Intelligence valde i samband med rättegångens start i förmiddags att släppa en låt som anspelar på samhällesutvecklingen, lyssna här.

Annonser
Taggad , , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser