Public Service behöver bli bättre på att bevaka EU

eu-bevakning

Skriver idag på Svt Debatt om den undermåliga bevakningen av EU i svenska medier, vilket bidrar till svenskarnas ointresse av ämnet. Public Service kan göra ett viktigt bidrag för att få upp intresset, vilket är extra viktigt nästa år då det är val till Europaparlamentet. Det sänds regionala och nationella nyhetsprogram, varför inte också sända en gång i veckan ett europeiskt nyhetsprogram?

Public Service behöver aktivt bidra till att få upp intresset för beslutsfattande på EU-nivå.

Den 25 maj nästa år är det val till Europaparlamentet. En stor utmaning för samtliga politiska partier är att få upp valdeltagandet. Till förra Europaparlamentsvalet var valdeltagandet 45,5 procent, vilket kan jämföras med valdeltagandet till riksdagsvalet som låg på 84,65 procent 2010.

Många väljare upplever Europaparlamentsvalet som ett andra rangens val, att det är mindre viktigt än riksdagsvalet. Vad de flesta svenskar inte känner till är att nästan 80 procent av all lagstiftning som den svenska riksdagen röstar om kommer ifrån EU, Europaparlamentsvalet är därför viktigt. Vad och vilka som beslutar på EU-nivå måste komma ut mer i dagsljuset. Idag kan våra politiker nere i Bryssel fatta dumma beslut och nästan alltid komma undan med det.

En anledning till lågt valdeltagande i Europaparlamentsvalet är det bristande intresset för EU. Det bristande intresset bygger antagligen på att EU-systemet känns komplicerat, vilket det till viss del är.

Dock blir det inte bättre av att svensk media är närmast apatiska när det kommer till att bevaka politiken på EU-nivå, trots att det är där väldigt många beslut som direkt påverkar oss fattas. Tycka vad man vill om EU-samarbetet, men nu när vi är med bör vi i alla fall se till att svenska folket är informerade om vem som fattar vilka beslut.

Public Service skulle kunna spela en nyckelroll i denna pedagogiska utmaning. Nyhetsprogrammen hos SVT sänder både regionala och nationella nyheter, men varför inte en gång i veckan också rapportera om Europanyheter? Det skulle kunna vara ett första steg till att få upp kunskapsnivån om EU. Det är viktigt att det är oberoende journalister som utför granskningen och ställer kritiska frågor.

Idag är det närmast bedrägligt att inte ge medborgarna tillräckligt med information om vad som händer i Bryssel. Riksdagen är i flera avseenden ett transportkompani för lagstiftningen i EU.

På många sätt ifrågasätts nu hela EU-projektet runt om på kontinenten. Speciellt kritiskt är läget i Sydeuropa. För att kunna vara lite konstruktiv i stället för att skylla all ondska på EU så behöver kunskapsnivån markant öka.

Vi pirater är EU-kritiska. Fri rörlighet av människor, varor, tjänster och kapital är i grunden bra. Problemet är att EU lider av ett enormt demokratiskt underskott. För att vi ska kunna reformera EU behöver Sverige medborgare som har bättre förståelse för hur unionen fungerar, annars går det inte att ställa de kritiska frågorna på de ömma punkterna.

Om Public Service skulle utöka sin rapportering om EU betydligt mer tror jag att vi skulle få en mycket bättre möjlighet att göra någonting bra av EU.

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s