Om Facebooks nya policy

Klockan 06:20 är jag med imorgon i P1 och diskuterar Facebooks nya policy om att tillåta filmer med våldsskildringar.

Förutom jag så kommer även en representant från Rädda Barnen och en från Facebooks PR-byrå i Sverige att vara med.

Först och främst är det bra att mer innehålls tillåts att publiceras, det är inte fel. Samtidigt kan jag inte låta bli att fundera över varför det inte är tillåtet med bilder på kvinnor som ammar sina barn? Överhuvudtaget är Facebook väldigt återhållsamma med att tillåta bilder på människokroppar.

Lite tillspetsat kan en undra om det är tillåtet att publicera en video på en naken kvinna som blir allvarligt misshandlad, men inte en bild på en kvinna som poserar utmanande framför kameran hemma? För mig verkar det barockt.

Deras nya policy avspeglar tydligt skillnaderna mellan svenska och amerikanska värderingar. Kom ihåg att de förbehåller sig rätten bestämma över vad som ska publiceras i nätverket, en oerhörd maktbas.

Till den positiva sidan, med den nya policyn, tillhör det faktum att en mer nyanserad bild av världen som vi lever i kan ses med ett tillåtande av våldsskildringar i nätverket. Både Facebook och Google filtrerar information som visas för dig baserat på vad de tror att du tycker är intressant. Detta gör att varje användare hamnar i en bubbla, där vi tror att alla andra är intresserade av samma saker som vi själva. Denna bubbla tycker jag är farlig och otäck. Dessa enorma informations aggregeringar har potential att göra en klokare, men eftersom att man hamnar i en informationsbubbla är risken i stället att en blir fördummad.

Viktor på Nyheter24 har skrivit en bra krönika om den nya policyn.

Uppdatering: Inslaget i P1 Morgon, dock blev det väldigt kort. Representanten för Facebook la på telefonen under samtalet.

Blev en lite längre diskussion i P4 Malmöhus efter P1 morgon. Inslaget börjar 45 minuter in i programmet.

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s