Välkomstanförande på EUkon13

EUkon

Igår var EUkon13. Stort tack till alla deltagare! Även stort tack till alla som hjälpte till med maten och allt det praktiska runt omkring!

Blev ombedd att publicera mitt välkomstanförande på bloggen. Ni kan även se det i efterhand på bambuser-sändningen.

Hej!

Det är jättekul att vara här på EUkon13, moderpartiet och ungdomsförbundets gemensamma EU-konferens.

Det är jag som är Gustav Nipe, förbundsordförande i Ung Pirat.

Hoppas att maten smakar bra och att det räcker till alla. Pasta salladen är gjord av Ola och mig. Tror man kan kalla det för en hemlagad pastasallad. För mig går mat och politik ihop. Brukar säga att en hungrig mage är en dålig politisk rådgivare. Bra beslut och diskussioner fattas på en mätt mage. Är man hungrig är allt annat än mat sekundärt. Mat är helt klart centralt i livet. Därför börjar vi med att äta.

Det finns en hemlig agenda med EUkon13.

————–

Den Europeiska Unionen är världens största ekonomi, precis lite större än USA:s. Det är viktigt att komma ihåg. Det är därför märkligt att EU som är en stor hund, har en liten hunds attityd gentemot USA. EU borde använda sin styrka till något vettigt, en sådan vettig sak är att utgöra en balans mot det amerikanska övervakningskomplexet.

I samband med att vi klev in i 2000-talet blev den nya politiska skiljelinjen allt tydligare. De två statsvetarprofessorerna Marie Demker och Ulf Bjereld kallar denna politiska skiljelinje för kunskap-marknad. Den skär rakt igenom den gamla höger-vänster skalan.

 Det är kampen om kunskapen och den utspelar sig på tre arenor, frågan om kunskapens innehåll, rätten till kunskap och kunskapens räckvidd. Kampen om kunskapens innehåll, att bestämma vad som är sant och falskt. Kampen om rätten till kunskap gäller vem som ska ha makten att tillgodogöra sig kunskapen. Kampen om kunskapens räckvidd gäller strävan att göra kunskapen till den ”enda” legitima källan till makt, att ge kunskapen en monopolställning som legitim auktoritet.

Den politiska skiljelinjen kunskap-marknad mobiliserar marknadsaktörer som ser kunskap som en vara bland andra varor, utbytbara på en marknad. Kunskapen ingår i marknadslogiken där utbud och efterfråga bestämmer dess värde. Mot dessa marknadsaktörer mobiliserar vi som ser kunskap som en kollektiv process och gemensam resurs vilken har ett inneboende värde i sig själv.

Om inte vi tar denna kampen på allvar riskerar vi att sätta makten i händerna på maktgalna politiker och tjänstemän. Det är en kamp om vem som ska äga, kontrollera och få använda information.

Det allt mer växande övervakningskomplexet vävs in i kampen om kunskapen. Myndigheter och storföretag vill bygga upp stora informationsdatabaser om oss. Allt ska registreras och bokföras. Det går från stort till smått. Nationer vill skaffa sig informationsövertag om andra länder med nationella spionorgan, FRA och NSA. Skånepolisen vill bygga sociogram över romernas familjer. Direktreklamsbranschen vill urholka rätten dataskyddet. Svenska el-bolag vill veta i realtid allt om hur du använder din el-förbrukning i hemmet, för merförsäljning och vidareförsäljning av informationen om dig.

Det är på EU-nivå som vi har goda möjligheter att faktiskt göra någonting åt detta.

————–

Vi är många som lägger ner tusentals timmar på denna rörelse. I så väl med- som motvind. Vi gör detta för att våra frågor är så oerhört centrala för samhällets utveckling. Det är ett slit.

På Olof Palmés tid handlade politik om att vilja. Idag handlar politiken om att välja. Men vi, vi driver en politik som går ut på att våga. Vi vågar ta striderna mot de stora intressena. Vi vågar röra oss utanför de gamla politiska konfliktlinjerna.

Jag vill att du föreställer dig nästa höst. Piratpartiet har tagit tre mandat i Europaparlamentet. Inför höstens val ligger Piratpartiet en bra bit ovanför 4-procents spärran till Riksdagen. Runt om i landet mobiliseras det för fullt inför kommun- och landstingsvalet. Fundera igenom din egen roll. Vilka beslut fattade vår organisation och du som ledare för att vi skulle slå alla med häpnad nästa år. Vilka steg genomförde vi tillsammans för att göra succé?

Vi som är här i detta rummet är faktiskt ledare. Tänk på dig själv som en ledare. Andra pirater och sympatisörer som du pratar med inför valen kommer se på dig som en ledare. Använd denna förmågan, detta tillfälle på ett positivt sätt.

Jag tror på oss och det vi förutsätts att göra. Alla är entusiastiska ibland. Någon är entusiastisk i 30 minuter, andra i 30 dagar. Men det är de som är entusiastiska varje dag som kommer att lyckas.

Den hemliga agendan med EUkon13 är att detta är ett utmärkt tillfälle att lära känna nya pirater. Ni som deltar här idag kommer att skapa kontakter mellan er, det kallas för nätverkande. Ta tillfället i akt att under en paus haffa tag i någon pirat du inte  har pratat med tidigare, presentera dig. Framöver kommer du att kunna använda dig av dessa kontakter i kampanjarbetet. Det är mycket enklare att samarbeta med någon du har träffat tidigare.

Nämnde nyligen att det var ett slit med politiskt arbete. Men när vi har gjort succé och du tittar tillbaka på ditt arbete så kommer du att känna dig otroligt nöjd. Att sätta upp ett mål och ta sig till målet är en fantastisk känsla. Det är känsla av egenmakt, att man själv är med och utformar sin egen verklighet. Att vi vågar satsa.

Kampen om kunskapen är här. Den sträcker sig från nationers strävan att skaffa sig ekonomiska, militära och politiska fördelar till storföretag som vill äga och kontrollera all information som du faktiskt tillverkar. Här spelar vi en viktig roll.

Det är 7 månader kvar tills att valurnorna stänger den 25 maj 2014. Det kommer att gå snabbt dit. Klockan har börjat ticka. Och vi är in it to win it.

Med dessa ord skulle jag vilja välkomna upp Anna Troberg, partiledare.

Annonser
Taggad

One thought on “Välkomstanförande på EUkon13

  1. Vanja skriver:

    Mkt bra sagt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s