Slutreplik om smart elnät

Förra veckan publicerade jag en artikel om övervakningsmöjligheterna med det nya smarta elnätet. Askeljung från Centerstudenterna skrev en replik. Askeljung menade att det är onödigt att måla upp ett skräckscenario. Dessutom menar han att man inte bör fokusera på tekniken utan på själva lagstiftningen.

Idag publicerades min slutreplik. Teknik och politik går ihop. Implementering av teknik är aldrig värderingsneutral. Att ett system byggs på ett visst sätt baseras på teknikerns, ingenjörens eller företagets värderingar. Det finns ingen neutral teknik. Allt ifrån hur spärrarna i Stockholms tunnelbana till bilvägar byggs grundar sig på olika typer av värderingar, beslutsfattare behöver vara medvetna om det när de tar beslut.

Senaste veckans avslöjande att skånepolisen har uppfört ett hemligt register, ett sociogram, över 4000 romer visar ännu en gång att myndigheter inte alltid spelar efter regelboken. Därför går det inte att med enbart lagstiftning försöka skydda medborgarna. Lagstiftning är ett trubbigt verktyg.

Våra data- och tekniksystem behöver designas så att den enskildes rätt alltid är stark. Tror att dagens problem till stor del är grundade på okunskap. Det blir inget trevligt samhälle att leva i om alla förutsätter att alla vill varandra illa, det skapar stress och paranoia. Givetvis ska en dock inte vara helt naiv. Myndigheter behöver ibland ta till tvångsmedel, men tumregeln ska vara att människor som inte är misstänka för brott ska heller inte behandlas som om de vore just misstänkta.

Det går att invända i frågan om smarta elnät att i detta fallet handlar det om avtalsfrihet mellan ett företag och en fri individ. Det står säkert i avtalet, som du skriver på med ditt elbolag, att du ger dem rätten till informationen om din elförbrukning. Du kan förstås alltid vägra att skriva på avtalet, men då får du heller ingen el. Är det verkligen ett reellt val? Kan du leva i din lägenhet utan el? Problemet i detta fallet är att det inte är två jämbördiga parter som sluter ett avtal med varandra.

Hela idén bakom konsumentlagstiftning bygger på analysen att det är problematiskt när två väldigt ojämna parter sluter ett avtal mellan varandra. Piratpartiet driver i Europaparlamentet att vi ska få ett starkare dataskydd för privatpersonen, just för att skydda konsumenter mot stora bolag. Just nu ser det ut som att det framtida dataskyddet dock kommer att förvandlas till en schweizerost och bli verkningslöst på flera områden. Ett flertal multinationella bolag har skickat in horder av lobbyister till Europaparlamentet så att det framtida dataskyddet blir så svagt som möjligt. Det behövs därför fler pirater i Europaparlamentet.

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s