Elnätet måste byggas med värderingsgrundad teknikpolitik

På onsdag publiceras en artikel av mig i pappersupplagen av tidningen NyTeknik som handlar om utbyggnaden av det smarta elnätet, men redan nu går artikeln att läsa på nätet.

Skillnaden mellan ett smart elnät och ett traditionellt elnät kan jämförs med TV-sändningar förr och att se på TV via internet. Det smarta elnätet möjliggöra dubbelriktad kommunikation. Information från nätet kan skickas tillbaka till producenten eller nätägaren.

Parallellt med utbyggnaden av det smarta elnätet i Sverige har det under ett antal år installerats smarta elmätare i hushållen. Med dessa elmätare kan du registrera och övervaka elkonsumtionen i hushållet. Om du har tillgång till informationen i denna elmätaren kan du få en väldigt detaljerad uppfattning om vad människor i hushållet gör och när. Tekniken har många positiva aspekter med sig. Vi får bättre överblick över vad det är som slukar el och kan optimera vår elanvändning bättre, vilket både sparar pengar och naturresurser på sikt.

I ljuset av övervakningsavslöjanden från Edward Snowden i somras ter det sig fullt möjligt att svenska myndigheter kommer vilja ha tillgång till information om vår elkonsumtion för att kartlägga oss medborgare. I ett antal delstater i USA har polisen redan börjat använda sig av teknologin i det smarta elnätet för att tråla efter misstänkta brottslingar.

Alla hushåll som installerar smarta elmätare bör kräva att informationen sparas krypterat och endast kan avkrypteras av ägaren.

Annonser
Taggad , ,

One thought on “Elnätet måste byggas med värderingsgrundad teknikpolitik

  1. […] veckan publicerade jag en artikel om övervakningsmöjligheterna med det nya smarta elnätet. Askeljung från […]

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s