EU-kommissionär Malmström måste gå

Var uppe tidigt imorse på bussen mot Västerås för att vara med i skoldebatt på Carlforsska gymnasiet.

Mycket kudos till skolans engagerade lärare som varje termin bjuder in till partipolitisk debatt mellan ungdomsförbunden. Fler skolor borde ta efter Carlforsska. För många elever är denna typen av debatter de enda gångerna eleverna kommer i kontakt med partipolitiken.

Blev dock upprörd under bussresan när jag läste avslöjandet att amerikanska NSA spionerar på banktransaktioner som sker med Visa-kort och inom Swift-nätverket (stort system för internationella banktransaktioner). Detta är fullständigt förnedrande för EU och Sverige. Våra företrädare försvarar inte sin egen befolkning mot spionera. Jag skäms.

Riktigt illa är det att den svenska EU-kommissionären Cecilia Malmström satte hela sitt politiska kapital på att Swift-avtalet, som ger USA tillgång till data om europeiska banktransaktioner, avtalet var vattentätt och rättssäkert. Nu ser vi resultatet. Alla transaktioner är övervakade. Det är därför helt rimligt att Piratpartiet kräver Malmströms avgång. Vad våra politiska företrädare på toppnivå sysslar med måste snart beskrivas för förräderi. Vi är fullständigt utsålda.

Ibland blir jag endast uppgiven över de senaste spionavslöjanden från Edward Snowden, men nu blir jag uppriktigt förbannad. Situationen är ohållbar. Våra privatliv har förvandlats till valuta som används i handel mellan olika länders underrättelsetjänster.

Min kollega Andersdotter skriver, med en rad företrädare, på DN Debatt att Malmströms utfästelser inte räcker.

Annonser
Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s