Exakt ett år kvar till riksdagsvalet

Idag är det exakt ett år kvar till riksdagsvalet 2014.

Sommarens avslöjanden av visselblåsaren Edward Snowden visar att det vi pirater har pratat om i flera år har blivit verklighet.

Respekten för privatlivet har helt försvunnit efter starten av kriget mot terrorismen. Detaljerad information om medborgarnas liv har blivit valuta i byteshandeln mellan länders underrättelsetjänster. Antagligen har vi endast sett konturerna av detta enorma övervakningskomplex som bara fortsätter att expandera.

Igår besökte jag, tillsammans med andra pirater, FRA på Lovön. De lovade guld och gröna skogar, att allt de gör är tydligt reglerat och rimligt avvägt. Att spionera på all digital kommunikation som passerar landets gränser kan dock aldrig vara okej. Staten ska skydda sina medborgare, inte spionera på sina egna invånare.

I ens dagliga engagemang kan det ibland kännas hopplöst. Listan med dagsaktuella problem kan göras hur lång som helst. Det är i de stunderna, när man känner sig uppgiven, som det är viktigt att komma ihåg själva syftet med vårt arbete.

Grundprincipen är att det är fel att övervaka människor som inte är misstänkta för brott. Detta är själva kärnan. Det finns inte längre någon som ovillkorat försvarar denna principen.

Vi pirater har idag representation i Europaparlamentet, flera delstatsparlament i Tyskland, en senatorsplats i Tjeckien, samt flera mandat i Isländska parlamentet.

Runt om i Europa har pirater visat att det är möjligt att ta mandat. Vi kan göra det i riksdagen 2014. Det kommer inte att vara lätt, om det hade varit lätt så hade alla gjort det. Att vårt moderparti, Piratpartiet, inte är ett jättestort parti än är en styrka. Det gör vår rörelse snabb och lättrörlig. Gammelpartierna sitter fast i invanda hjulspår med stela strukturer.

Att vi inte sitter i riksdagen är också en annan styrka för oss. Vi är en utmanare med absolut ingenting att förlora. Det gör att vi kan och ska testa nya idéer, det är vår skyldighet. Vi ska göra vad som står i vår makt för att se till att Piratpartiet blir invalda i riksdagen 2014. Det är på den vägen som vi förändrar samhället.

Nu är det 365 dagar till valdagen. Klockan tickar.

Märkt

3 tankar om “Exakt ett år kvar till riksdagsvalet

 1. Henry Rouhivuori skriver:

  Just, vi får se till att ha lite olika kort att dra fram. Ässet drar vi fram vid lämpligt tillfälle. Skall bli hur kul som helst.

 2. Per "wertigon" Ekström skriver:

  Jag tror att en av de största kort vi kan spela är hur folk väljer att se på oss som höger- eller vänsterparti.

  En av de bästa sakerna PP kan göra, tror jag, är att peka på vilka problem dagens skyttegravsställningar gällande vänster-höger skapar i den reella politiken. Att bra ideer inte kommer fram, för att de stöds av ”fel sida”, att många partier i riksdagen (främst S och allianspartierna) idag mer eller mindre har övergett de ideal som en gång styrde dem till förmån för en grå ”röstfiskepolitik”, och att många av de frågeställningar idag varken är höger- eller vänsterpolitik, som ex. hela miljöpolitiken.

  Piratpartiet vill varken till vänster eller till höger. Vi vill rakt fram!

  • Gustav skriver:

   Skillnaden på S och M är inte längre speciellt stor. De driver nästan exakt samma politik. Jag tror att vi har en bra position att bygga något ordentligt framöver. De facto att vi inte sitter i riksdagen är en utgångspunkt, jag tror att vi ska göra det till en fördel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: