Europas befolkning behöver folkomrösta om en ny EU-grundlag


Skriver idag i tidningen Barometern om att Europas befolkning behöver få folkomrösta om en ny EU-grundlag.

1994 folkomröstade svenskarna om ett EU medlemskap. Den folkomröstningen byggde på premissen att Sverige skulle bli en del av en gemensam marknad, där företag skulle få konkurrera mellan länderna med samma spelregler. Det var aldrig tal om att EU skulle kontrollera vår stadsbudget eller låta unionen skriva på fördrag och lagstiftning förklädd till handelsavtal med främmande makt, vilket har medfört att vår riksdag inte längre är den enda instans som stiftar svensk lag.

Längre nere på kontinenten är arbetslösheten stor och nationalismen dundrar fram genom Europa.Att EU-ledningen, samt den svenska regeringens Europaparlamentariker, fortsätter med ”business as usual” och trycker ner allt mer europeisk ”gemenskap” i halsen på unionens medborgare är inte bara dumt, utan det är också direkt farligt, eftersom att det spär på motsättningarna mellan medlemsländerna.

Just nu pågår förhandlingar mellan EU och USA om ett nytt handelsavtal, Tafta, som även kommer att reglera hur flöden av digital data mellan kontinenterna ska röra sig. I ljuset av Edward Snowdens läcka om de amerikanska och brittiska spionprogrammen ter det sig extra oroväckande att EU och USA vill fördjupa utbytet av information om medborgarna. Idag, med Swift-avtalet, skickas redan alla våra banktransaktioner inom EU till USA.

Det grundläggande problemet med EU-samarbetet är att det drivs av den ogenomträngliga, icke-folkvalda, Kommissionen. Den myndighet som har ensamrätt att lägga fram lagförslag för ny EU-lagstiftning och har till uppgift att stärka banden mellan medlemsländerna.

Kommissionen tar stöd i en än mer ogenomtränglig snårskog av fördragsbestämmelser som kräver en examen i juridik för att förstå vad det faktiskt säger. Hela EU-projektet är ett fuskbygge av trixande, vilket är synd då en europeisk gemenskap har stor potential att upprätthålla fri handel, rörlighet och inte minst fred.

Vi pirater vill åtgärda problemen genom att ta fram en ny EU-grundlag som ska sätta rörligheten och medborgarnas frihet i centrum, samt att samma transparenskrav som gäller för svenska myndigheter ska omfatta hela unionen.

När den nya grundlagen är klar vill vi att alla EU:s 500 miljoner invånare ska få folkomrösta om grundlagen. Om det blir ett ja i omröstningen så ska alla medlemsländerna nationellt ta ställning till införandet av den nya EU-grundlagen. Hur varje land väljer att besluta om det nya EU-grundlagen, genom parlamentet eller med folkomröstning, ska vara upp till respektive land.

Detta förfarande – att både medborgare och parlamentet godkänner grundlagen – gör att det enda sättet att få ett nytt grundlag godkänt är att göra grundlag så enkelt och minimalistiskt som möjligt. En sådan grundlag skulle vara ett skydd mot godtycklig övervakning samt stärka individen mot den allt växande gruppen icke-valda tjänstemän, vilka styr över våra liv likt Sovjetunionens nomenklatura.

Annonser
Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s