Kung sardin

Klicka på bilden för att läsa texten.

Klicka på bilden för att läsa texten.

Att Sverige byteshandlar med våra medborgares privatliv har varit känt ett tag. Nu har det dock avslöjats att svenska FRA är en nyckelspelare i det amerikanska övervakningsnätet.

Under kodnamnet sardin har FRA ett fördjupat samarbeta kring informationsutbyte. Informellt kallas ett nätverket för Five Eyes och består av USA, Storbritannien, Frankriker, Israel och Austrialien. De länderna har ett fördjupat informationsutbyte mellan varandra. Sverige har tillgång till internetkommunikationen i östersjön och är därför en viktig spelare för Five Eyes. Svensk FRA är alltså amerikanska NSA:s högra hand.

I veckan har regeringen varit värd för besök av USA:s president. Statsminister Reinfeldt gjorde klart tidigt att han inte tänker lyfta den senaste tidens spionskandaler med Obama. Sverige är i högsta grad medlöpare i den enorma övervakningsapparat som vi antagligen bara sett konturerna av.

Detta förklarar varför utrikesminister Bildt, tidigare i sommar, hjälpte Storbritannien i att blockera samtal mellan USA och EU om massövervakningen. Den svenska regeringen ville inte att det skulle komma ut att FRA är en nyckelspelare för att bygga upp det amerikanska övervakningskomplexet.

Att den svenska regeringen inte visste om detta är närmast otänkbart. Det är därför löjligt att vår EU-minister Ohlsson låtsas om att hon skulle vara upprörd över avslöjandet. Om hennes förvåning är genuin så betyder det att FRA har börjat ta sig egna friheter utöver vad de får göra, det skulle förstås vara en skandal i sig.

Det troliga scenariot är att den svenska regeringen har varit medvetna om vad FRA sysslar med. Som tack för hjälpen har de svenska ministrarna fått ryggdunkar av sina internationella kollegor på toppmöten. Vi fick hit den självaste amerikanska presidenten. Den svenska regeringen är en snäll lydhund som gör allt för att göra storebror belåten. Situationen är ohållbar. Det är dags för en minister att avgå.

Uppdatering: Pressmeddelande från Piratpartiet, Annas blogg, HAX blogg, Rick.

Annonser
Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser