Kandidatur till EU-vallista

Gustav_medis

Härmed kandiderar jag till Piratpartiets EU-vallista.

Valberedningen har gått ut med information om att det är öppet att kandidera till Piratpartiets EU-vallista.

Kort om mig
Är född och uppvuxen i Malmö. Bor sedan lite mer än två år tillbaka i Uppsala. Har skrivit min kandidatuppsats i nationalekonomi. Blev medlem i Piratpartiet 2006. Är heltidsarvoderad som förbundsordförande i Piratpartiets ungdomsförbund, Ung Pirat, sedan 2011.

Detta vill jag
Jag ser en utveckling där information och kultur ständigt försöker låsas in av gamla industrier och makthavare. För mig är det centralt att information tillhör alla. Ingen ska få hindra någon annan från att dela med sig av kultur eller kunskap. Informationsfriheten berör alla aspekter i samhället, från utbildning till äldrevård. Repressivare lagar piskas fram i våra beslutande församlingar och inget parti, förutom Piratpartiet, är beredda att fälla makten för försvara våra medborgerliga rättigheter.

Ekonomi
Vi pirater behöver prata om Europas ekonomi. Just nu är den delvis nedåtgående. I min mening är det enda som på sikt kan rädda Europas ekonomi en vital IT-sektor och en industri som kan utnyttja modern teknologi. För att detta ska uppnås krävs det en grundlig reform av immaterialrätten. Över hela kontinenten läggs fabriker ner och flyttar bort till Asien, eftersom produktion i västvärlden är alldeles för dyr i jämförelse. Det är för oss både omöjligt och oönskat att konkurrera med låga löner om vi samtidigt vill behålla vår levnadsstandard. Ovanpå detta är det allt fler arbetare som ersätts av datorer och robotar. Det är inte bara de monotona arbetena som försvinner, utan även arbeten som anses vara kvalificerade så som börsmäklare, handläggare och arkitekter.

Dagarna för storföretag är över. Det finns dock fortfarande pengar kvar att tjäna, vinsterna kan plockas upp av tusentals mikroföretag. Desktop-tillverkning med 3d-skrivare, CNC-fräsar och laserskärare kommer att förändra sättet som vi producerar saker på. Det som idag kännetecknar den kommersiella webben, låga inträdeskostnader, snabb innovation och intensivt entreprenörskap kommer att vara framtiden för tillverkningsindustrin. På samma sätt som vi idag tillverkar bitar kommer vi att kunna tillverka atomer imorgon.

Produktionskostnaderna håller på, bitvis sakta, att jämnas ut över världen. Till exempel, lönen på en kinesisk fabriksarbetare har ökat i staden Shenzhen med 50 procent de senaste fem åren. Arbetskraft blir dyrare och robotar blir billigare. Beslutet om vart man ska lägga tillverkningen framöver kommer handla mindre om löner. Alltifrån vulkanutbrott på Island, sjörövare längs Somalias kust, stigande priser på bränsle till containerfartyg kommer göra det mer attraktivt att tillverka saker närmare där de ska konsumeras. Det finns en möjlighet att det uppstår en lång svans av saker, där små företag kan nischa in sig. Tillverkningsindustri för Europa är alltså inte död, den kommer däremot behöva transformeras.

Det stora hotet mot de möjligheter mikroproduktionen utlovar är de monopol på kunskap och idéer som ett flertala globala företag krampaktigt håller fast vid. Detta är är den europeiska ekonomins största fiende. Ett talande exempel är tillverkningen av mobiltelefoner. En mobiltelefon består av tusentals olika patent. Inget företag sitter ensamt på alla dessa patent. Därför går de stora företagen samman och kors-licensierar sina patent till varandra, vilket gör att ett fåtal företag kan bygga mobiltelefonerna och samtidigt stänga ute mindre bolag från att försöka konkurrera om marknadsandelar. Monopol är ett hinder för utveckling och välstånd, och reformer krävs för att få slut på krisen. Patent är direkt skadligt för vår konkurrenskraft och måste avskaffas. Upphovsrätten behöver hållas på ett absolut minimum, med dramatiskt kortare skyddstider.

Europeiska Unionen
Allt mer överstatlighet trängs ner i halsen på befolkningen inom den Europeiska unionen. Det som började som ett fredsprojekt bidrar nu till att högerextrema åsikter börjar få fotfäste på hela kontinenten. Att nu i stundande kris fortsätta att trycka ner mer överstatlighet i halsen på befolkningen är verkligen att leka med elden. För flera länder sitter redan idag fascister och nazister i europaparlamentet. Vi ska inte kasta mer bensin på brasan genom att förflytta mer makt till tjänstemännen i Bryssel.

Att vid varje kris ge mer makt till tjänstemännen i EU är som att ge en fix till en missbrukare så fort abstinensen sätter in. EU har numera en president och utrikesminister som ingen vet hur de ser ut, eller ens vad de heter. Representerar de verkligen oss? För ministerrådet är alla former av transparens och offentlighet något främmande. Unionen har idag redan makt på områdena immigration, arbetslagstiftning, finansmarknad, jordbruk, brott och straff, energi och nu vill de skaffa sig kontroll över utrikespolitik och skattenivåer.

Värt att komma ihåg är att för nästan 20 år sedan imploderade världens största stat, Sovjetunionen. Det var ingen som lyckades förutsäga. Även om EU känns bestående ska man komma ihåg att saker kan ändra sig snabbt. Det är därför farligt att går för snabbt fram med EU, det har redan börjat knaka i fogarna.

Min bestämda åsikt är att EU:s kärnuppgift ska vara att upprätthålla fri rörlighet av människor, tjänster, varor och kapital inom unionen. Vi behöver ett smalare, men vassare EU. Än så länge ser jag inget skäl att kräva att Sverige ska lämna EU, men vi måste erkänna utmaningar och ställa tuffare krav på transparens och öppenhet, annars kan vi behöva titta oss om efter något annat.

Annonser
Taggad , ,

One thought on “Kandidatur till EU-vallista

  1. Christian Engström skriver:

    Jättebra att du kandiderar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s