Tal under kvällens demonstration

Har ikväll talat på Piratpartiet Stockholms demonstration för integritet på Sergels torg. Nedan kan du läsa vad jag sa.

======================================================
Hej,

mitt namn är Gustav Nipe och jag är förbundsordförande i Ung Pirat.

Det näst bäst med att stå här på Sergles torg idag är att vi står här tillsammans, att vi är många som känner oro inför framtiden. Vi är inte ensamma.

På andra sidan atlanten, i Chicago, sitter Jeremy Hammond, 27 år, som kallas ”elektronikens Robin Hood”, sen 12 månader sitter han i fängelse utan rättegång; han riskerar livstid, säger man. Misstankarna mot honom är att han har läckt hemlig information till allmänheten. I en annan cell i USA sitter Bradley Manning, 25 år, mannen som anses ha läckt den fasansfulla videon av de amerikanska helikoptermorden i Bagdad och annat hemligt material till Wikileaks. Han har nu varit fängslad i över tre år utan att ha blivit dömd än. Konservativa krafter yrkar på att han ska dömas till döden. Han kommer antagligen aldrig mer få se dagens solljus.

Nyligen läckte Edward Snowden uppgifterna att NSA och FBI har tillgång, via programmet PRISM, till de stora nätjättarnas databaser. Allt vi sökt och skrivit är loggat. Snowden är nu rädd för sitt liv och gömmer sig nu i Asien. Hans påstådda brott är att han har informerat allmänheten om att staten i hemlighet spionerar på dig.

De här aktivisterna leder en avant garde-strid, som handlar om vår framtid, om nätets möjligheter att tjäna allmänheten och demokratin i stället för att bli ännu ett verktyg i maktens och de konservativas tjänst. De slåss – för vår skull – om makten över nätet. Ingen av dem, inte en enda, sysslar med våld. Det handlar om civil, elektronisk olydnad. Makten däremot verkar ta till vilka medel som helst för att stoppa dem.

Det är sådana som Hammond, Manning, vännerna från Thepirateby och nu också Snowden som vi hedrar varje dag i vårt politiska arbete. Deras kamp ska inte vara förgäves. Vi ska minnas deras gärningar och hedra dem.

För vi, likt dem, är rebellerna av vår tid. Vi är de runda skruvarna bland de fyrkantiga hålen. Vi behöver en kursändring för samhället. I stället för misstänksamhet behöver vi omtänksamhet.

Det bästa med att stå här på Sergels torg är att vi faktiskt kan göra någonting åt övervakningshetsen.

Det är Europaval alldeles runt hörnet. Valurnorna öppnar faktiskt om mindre än 11 månader. Tiden går snabbt.

Den 12 oktober kommer vi att arrangera ett EU-konvent här i Stockholm. Det är en lördag. Alla EU-kandidater kommer att få presentera sig och vi kommer att lägga de sista pusselbitarna till strategin inför Valkampanjen.

Folk kanske undrar, är inte en röst på Piratpartiet en bortkastad röst? Mitt svar är, varje röst som inte är på Piratpartiet i EU-valet är en bortkastad röst.

Jag vill att du ska prata med vänner, kollegor, kurskamrater, svärföräldrar. Det är bara tillsammans som vi kan åstadkomma den här ändringen – för vi har inte övervakningskomplexets reklam- och lobbybudget. Men det vi har, det slår övervakningshetsarna på fingrarna, och det är våra valsedlar och allmänna val. Därför måste vi prata om Piratpartiet med våra vänner. Därför måste vi alla få våra vänners vänner att gå och rösta. Därför måste vi alla använda EU-valet till att skicka en väldigt kraftig signal till övervakningshetsarna:

Skärp er, eller också åker ni ut ur parlamenten!

Annonser
Taggad , , , , , , , ,

One thought on “Tal under kvällens demonstration

  1. urbansundstrom skriver:

    Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s