Om tystnad i fildelningsfrågan

Copyriot fortsätter ställa frågan om varför det är så tyst i fildelningsfrågan. Det är helt sant att det inte är samma omfattande debatt idag som det var 2005-2009. Debattredaktionerna är inte lika heta grötan längre, nya ämnen kommer högre upp på dagordningen. Dock håller fildelningsfrågan på att gå in en ny fas.

Ung Pirat har tagit ett antal initiativ för att fildelningsfrågan inte ska zooma ut ur bilden.

Under 2011 började vi besöka de olika fildelningsrättegångarna. Vilket tillslut mynnade ut i sidan Brottskod 5101, som bevakar alla fildelningsrättegångar. På sidan finns även en mängd ljudupptagningar från huvudförhandlingar, såväl i tingsrätt som hovrätt. Vår tanke med sidan är att ge en överblick över fildelningsjakten. Genom att samla data hoppas vi även att forskare ska kunna använda sig av datan på sidan för olika studier.

På senare tid har vi blivit kontaktade av folk som har blivit utsatta för husrannsakan. De brukar berätta hur polisen brutalt väckt dem på morgonen och tagit alla deras datorer/paddor/mobiltelefoner. Sen blir de iväg körda till polisstationen för ett första förhör. I regler gör polisen alltid sitt första förhör utan att den misstänkte har en advokat närvarande. Denna utvecklingen är mycket oroväckande.

Den misstänkte är alltid en vanlig svenssons som aldrig tidigare har haft kontakt med polisen. De är därför väldigt medgörliga och tänker att om de är hjälpsamma så kommer polisen vara snälla tillbaka, tyvärr fungerar det inte så. Polisens uppgift i dessa fallen är att sätta dit den misstänkta. Vi har inget system med straffrabatt i Sverige.

Senast idag blev vi kontaktade av en person som blivit utsatt. Normalt vill personen som kontaktar oss ha tips på duktiga advokater. Sen brukar de undra över hur deras chanser ser ut att bli dömda. Av den statistik vi har så ser det mörkt ut för de personer som har erkänt i sitt första förhör. De blir nästan alltid dömda. Däremot de som inte erkänner i förhören blir sällan dömda.

Det andra initiativet som vi nyligen tog var att sätta upp K-kassan. K-kassan är en kassa där medlemmarna betalar varandras fildelningsböter ifall någon av medlemmar blir dömda. Målet med kassan är att ingen människa ska bli onödigt drabbad av omoraliska upphovsrättslagar.

Ungefär varje månad döms en i Sverige för fildelning. Det är mycket. Dessutom har rikspolisstyrelsen begärt att få mer resurser så att de kan prioritera upp jakten. Det vore sorgligt om denna jakt får fortsätta utan att en större diskussion uppstår. Vi i Ung Pirat kommer att uppmärksamma denna jakt oavsett vad som händer. För utvecklingen just är inte bra!

Fildelningsjakten är inte längre hypotetisk, den är verklig och pågår just i detta nu. Åklagaren tar dessutom till nya grepp, som att försöka beslagta domännamn. Att plocka bort domännamn är att attackera internets infrastruktur. Alla som gillar internet som det ser ut idag behöver sluta upp och hjälpa till med att få upp fildelningsfrågan på dagordningen.

Annonser
Taggad , , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s