Hemliga omröstningar i EU

På lördag är det ett år kvar till EU-valet nästa år. 

Det är EU-parlamentsval 2014 och EU-parlamentarikerna riskerar att inte bli omvalda om det kommer fram att de röstat för mer pengar till EU, menar Martin Schulz.

Martin Schulz är Europaparlamentets talman. När EU:s långtidsbudget skulle voteras drev han linjen att omröstningen skulle vara hemlig. Det skulle vara omöjligt för utomstående att se hur en europaparlamentariker röstade i frågan. Om en femtedel av alla parlamentariker i parlamentet kräver hemlig omröstning så genomförs det.

Toppolitiker som Schulz tycker inte att medborgarna vet sitt eget bästa. Därför ska de inte kunna få sätta tryck på sina politikerna i frågor som är viktiga. Den parlamentariker som stödjer en expanderande budget kommer att få det svårt att bli omvald. En viktig poäng för att representativ demokrati ska fungera är att väljarna kan fatta informerade beslut. Hur en parlamentariker röstar måste vara offentligt. Annars går det inte att veta om personen förtjänar att få min röst igen. En politiker som inte längre röstar i linje med vad sina väljare tycker borde inte bli omvald, det är en grundläggande mekanism.

Stödet för EU blir allt svagare och svagare. Att fortsätta blåsa upp EU:s budget är det få EU medborgare som vill. Ett första steg för att komma tillrätta med det sjunkande förtroendet för unionen borde vara att av principiella skäl endast hålla sig med öppna voteringar. Denna typ av hemliga processer som EU håller sig med tror jag är en viktig grogrund för förakt.

Annonser
Taggad , ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser