I måndags visades ett reportage (03:43) när vi skrev ut handtaget till Liberator-pistolen.
Anledningen till att vi gjorde det var för att vi vill väcka uppmärksamhet kring 3d-skrivarna och vilka konsekvenser de kommer att få för samhället. Det är min övertygelse att 3d-skrivare kommer att bli lika vanliga i hemmen som mikrovågsugnar är idag.
Vi gillar 3d-skrivare och vill avdramatisera biten med vapen. Under lång tid i 3d-skrivar communityn har det pratats om dagen när man kan skriva ut vapen men enkla 3d-skrivare. Det var därför en milstolpe som nåddes när gruppen Defence distributed släppte ritningarna till Liberator.
Några kanske tycker att det är motsägelsefullt att skriva ut bitar till en pistol om man nu tycker om 3d-skrivare, kommer det inte endast att spä på krav om reglering och förbud? Den tekniska utvecklingen när det kommer till 3d-skrivare är oundviklig. Det är därför bättre att Ung Pirat, som är en öppen och demokratisk organisation, berättar och visar att det går att göra i stället för några skummisar i en källare håller på med det. Syftet är helt enkelt att avdramatisera utvecklingen.
Är inte emot att man kan skriva ut vapen, men är heller inte för ett innehav av skjutvapen utan licens.
Sakskrivare.
Du har helt rätt!
Kan man döda nån med den?
Den går att skjuta dödliga skott med.
Jag tror att vi inte kommer se 3D-skrivare/sakskrivare i var mans hem, däremot tror jag det kommer finnas utskriftscenter (ungefär som det idag finns tvättstugor) och ”printer shops” där man kan skriva ut sin färdiga design mot en avgift. Naturligtvist kommer vissa familjer investera i en 3D-skrivare precis som vissa familjer investerar i en tvättmaskin, men alla kommer inte känna behovet och vissa saker kommer fortfarande vara billigare att gjuta i stora fabriker, som ex. plastbestick eller spikar (3D-skrivare är inte bara plast, utan även metall och andra material…).
Dock är det nitpicking då poängen kvarstår; 3D-skrivandet kommer att bli vanligare och vanligare tills var man har enkel tillgång till dem. 🙂
Vi skulle kunna tvista om sakskrivare kommer bli så vanliga att de finns i varje hem eller inte. Tongångarna under 80-talet om datorer vara ungefär samma som med sakskrivare idag.
Poängen är dock att de kommer att bli vanligare och vanligare.
[…] Kan dock lova att vi inte kommer att skriva ut några delar till en pistol… […]
Grejen är ju att en sakskrivare egentligen, om man tittar på maskinen i sig, är enklare att tillverka än tex en trefärgs laserskrivare, som ju idag finns i ganska många hem. Har vi behov av den? Tja, det är mycket saker som vi inte ”egentlgen” har behov av, men som vi ändå väljer att lägga pengar på.
Frågan är mest om det finns en tillräckligt stor marknad för att det ska ske en utveckling som har konsumentmarknaden som målgrupp. Jag tror det, jag uppfattar det som att hobbysakskrivarna befinner sig ungefär där de tidiga hobbydatorerna befann sig i slutet av 70-talet. Då var de också en häftig pryl som entusiaster lekte med, men som ingen riktigt kunde komma på vad man skulle ha den till. Det tog 15-år + innovationen av datorspel och internet innan nån riktigt tyckte att det var nåt att spendera pengar på för att ha hemma. Eftersom vi redan har internet så tror jag det kommer att gå fortare denna gången.
Exempelvis: Nån jäkla plastpryl hemma går sönder. Ut på nätet och kolla om nån annan reda gjort en modell av den? Isåfall, dra hem och printa ut. Annars: Ta en serie bilder ur olika vinklar på prylen och stoppa in den i ett program i datorn som gör en modell, justera till lite grand och printa. Och lägg upp din nya modell på nätet. Jag vet att jag har iaf 5-6 såna trasiga plastpryla hemma som jag skulle fixa om jag hade en sakskrivare. 2-3 trasiga småsaker i diskmaskinen, ett par batteriluckor och en del annat.
Idag finns det kanske inte en marknad för det, men om 10 år tror jag verkligen på det. Tekniken behöver bli lite bättre. Varför åka till ikea när du kan skriva ut muggen själv? Vi skulle kunna göra många samhällsvinster på att fler skrev ut sina saker själv.
[…] dagar efter att Defense Distributed publicerade 3d-ritningarna skrev vi ut delarna till […]