Kan upphovsrätten räddas eller måste den skrotas helt?

Svarade igår KDU på Svt Debatt angående illegal streaming.

=====

De unga kristdemokraterna Aron Modig och Hugo Fiévet skriver på SVT Debatt att fler människor ska bestraffas, likt fortkörningsböter, för att ha tittat på illegalt streamad video. Precis som debattörerna håller undertecknad med om att det är fel som situationen är idag, att ett fåtal straffas med hårda påföljder.

Men det är orimligt att jämföra kulturdelning med fortkörning.

Syftet med hastighetsbegränsningarna på vägarna är att rädda människoliv. Varje år dör över 250 personer i trafiken. Upphovsrätten är ett tidsbegränsat affärsmonopol i syfte att låta en liten klick människor kontrollera konsumenters egendom. Modig och Fiévet vill att miljoner kulturkonsumenter ska dömas för privat kulturdelning, trots att man vet att kulturdelning är bra reklam som leder till kulturköp.

De oberoende forskare som studerat fildelning är tämligen eniga – det finns ingen som helst koppling mellan illegal fildelning och lägre försäljning av kultur. Faktum är att ingen grupp spenderar så mycket pengar på kultur som just fildelare.

KDU:s förslag betyder i praktiken också att många ungdomar kommer att gå in i vuxenlivet stämplade som brottslingar, och med en rejäl knäck i förtroendet för vårt rättssystem – trots att de bara gjort något som gynnar kulturen och samhället.

Frågan är om upphovsrätten kan räddas eller om den måste skrotas helt. Det finns positiva aspekter med den, som att upphovsmannen har rätt till erkännande för sitt verk, och för kommersiell spridning kan vissa regleringar vara nödvändiga. Men dagens paradigm håller så totalt på att urholka respekten för hela det immaterialrättsliga systemet att det på sikt är tveksamt om det kan överleva.

För den som på allvar vill rädda det som räddas kan ur upphovsrätten är radikala reformer den enda framkomliga vägen. Lobbyisterna springer i skytteltrafik mellan EU-parlamentariker och riksdagsledamöter. Det är inte längre möjligt att särskilja mellan vad politikerna egentligen själva tycker och vad lobbyisterna har skrivit åt dem.

Det är tråkigt att KDU valt att göra riksdagspartierna sällskap i sitt informationspolitiska elfenbenstorn, avskärmade från människorna de nu vill sätta sig till doms över. Vi tycker det är lika orealistiskt som orimligt att bötfälla två miljoner svenskar för att upprätthålla en marknadsreglering.

Vi unga pirater menar att samhällsnyttan måste trumfa enskilda särintressen – fria marknader är bättre för konsumenten än privata monopol. Kulturdelning i ickekommersiellt syfte ska legaliseras och remixkulturen måste avkriminaliseras.

Kulturskapare ska uppmuntras att finna och använda sig av den nya teknikens möjligheter, inte motarbeta den.

Annonser
Taggad

2 thoughts on “Kan upphovsrätten räddas eller måste den skrotas helt?

  1. Oldtimer skriver:

    Jag vill bara invända en sak; det finns inga positiva aspekter med upphovsrättslagstiftningen. Den bör skrotas helt.

  2. urbansundstrom skriver:

    Reblogged this on Urbansundstrom’s Weblog.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s