Riksåklagaren hetsar

Hovrättens dom mot en 20-årig fildelare, misstänkt för att ha fildelat 60 filmer, i våras var ett steg i rätt riktning. Påföljden blev endast dagsböter och inte villkorligt fängelse. Det betyder att det blir svårare för polisen att göra husrannsakan framöver om hovrättens dom står sig.

Ifall polisen inte längre kan genomföra sina gryningsräder som förut så kommer det bli väldigt svårt att bevisa att någon har fildelat, vilket är bra. Upphovsrättsindustrin har förstås insett att detta är ett hårt nederlag för deras sida. Industrin plockar nu fram sitt tunga artilleri och skickar fram den lojala Riksåklagaren (RÅ) som har fått till uppgift att försöka riva upp hovrättens dom i Högsta domstolen.

När RÅ ska försöka övertyga Högsta domstolen om att de ska pröva fallet så drar hon på de stora växlarna. Det står i överklagan:

Även om NNs främsta motiv har varit att för eget bruk och utan kommersiellt syfte ladda ner de aktuella filmerna, måste han varit medveten om att han genom sitt agerande även främjat sådan samhällsfarlig brottslighet som begås kommersiellt och i mycket stor omfattning.

Nu förstår jag inte riktigt hur RÅ tänker. Vilken samhällsfarlig brottslighet är det hon menar? Är det verkligen RÅs fasta övertygelse om att lite fildelning utgör grunden för samhällsfarlig brottslighet? RÅs retorik ligger i linje med den allmänna upptrappningen i jakten på vanliga svenssons. Det är antagligen denna retoriken som används när polisen tvingas prioritera upp jakten på fildelare istället för att ägna sig åt faktiska samhällsproblem som korruption och våldsbrott.

När jag hör begreppet samhällsfarlig brottslighet tänker jag direkt på när utländska företag köper sig rättigheter och tjänstemän i Sverige.

Läs RÅs överklagande här.

Annonser
Taggad , ,

One thought on “Riksåklagaren hetsar

  1. Dennis Nilsson skriver:

    Utrikesminister fru Clinton var ju på snabbvisit till Sverige häromåret för att träffa regeringen Reinfeldt & co och lämnade några ”stalltips”.

    RÅ har inte jobbet som RÅ var att ”tänka”, utan att göra vad denne blir beordrad att göra. Härligt, eller hur?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser