Argumentation till 1 maj

EU-kritisk flyer Alternativ 1.2 single-page-001På onsdag är det 1 maj och jag tänkte ge er lite mer argument inför flygbladsutdelningen.

Viktigt att ha i åtanke om det känns läskigt att stå och dela ut flygblad på stan är att du och dina vänner i stället kan lägga ut flygbladen i brevlådor hos folk. Det är också jättebra. Syftet med vårt kampanjande är att få människor att känna till vad vi tycker. Allting som bidrar till det syftet är bra och rätt. När det kommer till kampanjande så gäller principen: Slösa inte tid på att organisera. Börja!

Vi kräver folkomröstning om nytt grundfördrag

På 1 maj-flygbladet berättar vi pirater att vi vill folkomrösta om ett nytt grundfördrag. På flygbladet får det dock inte plats med tillräckligt mycket text för berätta hur vi vill att detta grundfördrag ska förankras hos den europeiska befolkningen. Det nya fördraget ska förankras enligt en tydlig plan som du kan förklara för väljarna vid ett samtal.

i) När det nya grundfördraget är skrivet så vill vi att alla EU:s 500 miljoner invånare ska få folkomrösta om fördraget.

ii) Om det blir ett ja i omröstningen så ska alla medlemsländerna godkänna det nya grundfördraget.

iii) Hur varje land väljer att besluta om det nya grundfördraget, genom parlamentet eller med folkomröstning, är upp till respektive land.

Detta förfarande – att både invånarna och parlamentet godkänner fördraget – medför att enda sättet att få ett nytt fördrag godkänt är att göra fördraget så lättförståeligt och minimalistiskt som möjligt. EU:s senaste fördrag, Lissabonfördraget, är ett skräckexempel på motsatsen. Det är så ogenomträngligt att du nästan måste vara professor i juridik för att förstå vad det faktiskt säger. Den snårskog av olika fördragstexter som hela EU bygger på blir bara värre och värre.

Vad har vi gjort i Europaparlamentet?

Den frågan kommer du att få många gånger fram tills att Europaparlamentsvalet den 25 maj nästa år är över. Det enkla svaret som du behöver lära dig är att vi stoppade ACTA. Om inte Piratpartiet hade suttit i EU-parlamentet skulle inte ACTA-avtalet blivit stoppat.

Piratpartiet började arbeta aktivt med att få stopp på ACTA redan 2009 när vi precis blivit invald. Det var det långsiktiga arbetet som gjorde att ACTA-frågan överhuvudtaget kom till medborgarnas kännedom, och det var det som gjorde att när ACTA-frågan väl blossade upp i den allmänna debatten i januari 2012, då fanns alla argument för att rösta nej redan färdigformulerade inne i EU-parlamentet.

Lycka till på 1 maj!

Flygblad i färg: http://ungpirat.se/wp-content/blogs.dir/1/files/2013/04/EU-kritisk-flyer-Alternativ-1.2-dual.pdf

Flygblad som är svart och vita: http://ungpirat.se/wp-content/blogs.dir/1/files/2013/04/EU-kritisk-flyer-Alternativ-1.2-dual-grayscale.pdf

Annonser
Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s