Om attackdrönarna

Attackdrönaren Predator.

Nyligen visade SVT dokumentär Robotkriget som handlar om drönare. Den var väldigt sevärd.

Publicerade nyligen en debattartikel om attackdrönarna. Drönare är framtiden när det gäller krigsföring, därför behövs det en diskussion om dem och hur de verkare.

===========

Med ny teknik upphör krigets lagar att gälla. Strax innan årsskiftet flög den europeiska attackdrönaren nEUROn för första gången. Drönaren är ett samarbetsprojekt mellan sex stycken länder. Svenska Saab står för 20 procent av satsningarna i projektet. Svenska staten har dessutom tagit 150 miljoner kronor av våra offentliga skattemedel och skjutit in till projektet. Svenska försvaret kommer senare i år att testa nEUROn från den svenska Vidselbasen.

En drönare är ett förarlöst flygplan utan pilot som kan flyga autonomt eller fjärrstyras. Drönare har sedan en tid tillbaka använts i spanings- och underrättelsearbete. De kan exempelvis användas för flygfotografera och spana längs landgränser.

I samband med kriget i Afghanistan på 00-talet började vapenbestyckade drönare att används i attacker mot misstänkta terrorister. Drönarna är mycket uppskattade inom militären för att de gör att man kan rädda de egna soldaterna. Med attackdrönare kan man på bekvämt avstånd fjärrstyra en attack mot misstänkta terrorister, genom ett knapptryck kan man på hundratals mils avstånd avfyra missiler mot ett misstänkt mål. Att styra en attackdrönare påminner mycket om att spela ett tv-spel. De egna soldaterna kan hålla sig borta från fronten. Ur ett krigsföringsperspektiv är drönarna revolutionerande.

Ur ett rättsligt perspektiv är dock drönarattacker djupt problematiska. Dessa flygmaskiner utför direkta avrättningsuppdrag. Drönarattacker dödar frekvent misstänkta terrorister i Pakistan och i Jemen. I normala fall försöker man i första hand gripa misstänka terrorister eller motståndsmän. Drönarnas logik tillåter dock inga gripande, det är en funktion som de saknar. Dessa misstänka terrorister ställs aldrig inför rätta, får aldrig möjligheten att försvara sig i en rättegång. De anses skyldig och straffas med döden.

Drönarna gör dödandet bekvämt och opersonligt. Deras precision är överdriven och antalet civila offer stiger i samband med att antalet drönarattacker ökar.

Aldrig har vi fått höra utrikesminister Bildt fråga på vilket mandat USA använder sig av när de skickar sina attackdrönare till främmande länder som de inte är i krig med? Tystnaden från oppositionsledaren Löfven är också kompakt. Kan det vara så att de tiger för att de gärna ser drönarindustrin som en möjlighet till arbetstillfällen i landet?

Hur hade det varit om Kina eller Ryssland skickade attackdrönare till främmande länder?
Antagligen hade tongångarna varit annorlunda jämfört med nu. USA:s krigsmetoder sätter dock standarden för hur de andra stormakterna kommer att agera i framtiden.

Vi unga pirater menar att inga arbetstillfällen i världen kan motivera att Sverige tiger när dessa drönarattacker helt sätter den globala rättssäkerheten ur spel. Vi kräver att den svenska regeringen talar klarspråk och skärper tonen mot USA i detta avseende. Även om detta i sig kanske inte får USA att helt ompröva sin utrikespolitik så kan det visa vägen för andra länder, som kanske då också väljer att höja sina röster.

Annonser
Taggad ,

7 thoughts on “Om attackdrönarna

 1. Jacob Hallén skriver:

  Jag tycker att du blandar samman teknik och policy. Att USA dödar motståndare på Pakistanskt territorium, att de dödar människor som inte är identifierade kombattanter i Afganistan och att mängder av oskyldiga människor dödas och skadas som en biprodukt av attackerna är ett folkrättsligt problem. Där måste världen lägga politisk press på USA att sluta upp med övergreppen. (T.ex. genom att inte skicka trupp till Afganistan.)
  Drönartekniken råkar bara vara det mest effektiva sätt man har att driva sin policy. Tekniken i sig ökar inte risken för att man begår brott mot folkrätten. Det är bara besluten om insatser som gör det.
  Den stora vinsten med drönare är uthålligheten. Man kan hålla en drönare i luften i 8 timmar. Man byter förare på marken med jämna mellanrum och kan alltid ha en fräsch person som styr planet. Man kan ha speciellt duktiga piloter som tar över för de svåraste momenten. Att inte ha en pilot i planet gör att man vågar ta lite större risker.
  Drönarteknik blir därför en nödvändighet i varje modern försvarsorganisation. Att använda sina drönare till avrättning av motståndare i situationer där civila kan komma till skada, eller där man kränker andra länders suveränitet är politiska beslut.

  • Gustav skriver:

   Det är inte vapen som dödar, utan det är människorna. Samtidigt så påverkar tekniken människors beteenden. Drönartekniken förändrar sättet att föra krig. De folkrättsliga kränkningarna tror jag kommer att öka, eftersom att drönarna gör det enklare att åka in i ett annat land. Är övertygad om att drönartekniken är här för att stanna, därför behöver vi få en diskussion om hur det ska hanteras.

   Det blir lättare att starta krig när dina egna mänskliga förluster blir minimala. Kanske får vi se ett ökat antal ingripande i andra länder nu när tekniken gör det så enkelt?

 2. Jerker Montelius skriver:

  Som redan påpekats så är det här en sammanblandning av teknik och politik. Drönare som teknik är här för att stanna vare sig vill det eller inte. Poletiken med lönnmord m.h.a. bomber är något annat. För att belysa frågan kan man fråga sig om det varit bättre att skicka in personer som utförde dessa sprängningar m.h.a bomber?

  • Gustav skriver:

   Jerker: Tekniken är här för att stanna, det är jag övertygad om. Min poäng är dock att teknik förändrar människors beteende.

   • Jerker Montelius skriver:

    Om tekniken är här för att stanna och tekniken förändrar människors beteende så kommer människors beteende att förändras. q.e.d. Då är det bara att bestämma sig om man vill vara den som flyger drönaren eller den som finns i drönarens sikte. Det är därför hög tig att böja tänka på lämpliga motåtgärder typ Flottiljer med JAS.

 3. Dennis Nilsson skriver:

  Det är bara en tidsfråga innan dessa drönare börjar att kapas, och ex-vis riktas tillbaka mot avsändaren.

  Ett avsnitt av science fiction-serien Star Gate handlade om just det.

  Kanske blir det så att alla medborgare måste gå omkring med en Stinger-missil i ryggsäcken för att skydda sig mot krigspittarna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s