K-kassan i Sven Palmes anda

Sven Palme (1854-1934).

Kjell Östbergs bok I takt med tiden. Olof Palme 1927–1969. inleds med en redogörelse över släkten Palme. Olof Palmes farfar, Sven Palme, var framgångsrik direktör på Lifförsäkrings AB Thule.

Livsförsäkring som koncept hade funnits i flera hundra år, men det var Sven Palme som började göra livförsäkringen vanlig bland de svenska hushållen.

Sven Palme har sagt vid ett tillfälle att ”livförsäkringen är till sin grund vetenskap, till sin verksamheten affärsrörelse, till sitt mål socialpolitk.” Livförsäkringen handlade om att en grupp människor gick samman och hjälpte varandra ifall någon skadade sig.

Livförsäkringen bedrevs som affärsrörelse men fick sociala konsekvenser. Med en livförsäkring blev inte längre en familj bankrutt om familjens försörjare dog eller skadades allvarligt. Tidigare hade en familj snabbt kastats ner i fattigdom om mannen (det var oftast en han som försörjde familjen) gick och dog. Med den moderna livförsäkringen lindrades delar av fattigdomen.

K-kassan är förstås ingen försäkring, men den bygger på samma logik som Sven Palme anförde. K-kassan drivs inom ramen för att aktiebolag och har tydliga socialpolitiska motiv.

Annonser
Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

Annonser