Vårmötesguide del ett

Den första motionen till Piratpartiets vårmöte som jag vill lyfta upp heter Sveriges förhållande till den Europeiska Unionen.

Motionen handlar om att tydliggöra Piratpartiets kritiska hållning till EU. Motionsförfattaren skriver:

Den största nackdelen med medlemsskapet ligger på det politiska planet. Allt för många frågor avgörs i Bryssel med liten eller ingen insyn från medborgarna. Många beslut fattas på EU-nivån trots att frågorna rimligen skulle kunna avgöras på nationell eller regional nivå. EU griper in i våra liv på områden som vi inte har förväntat oss, och som defintivt inte ingick i folkomröstningen om vårt medlemsskap.

Några viktiga punkter som motionen tar upp är:

  • att medlemsmötet konstaterar att Piratpartiet är kritiskt mot EUs brister vad gäller demokrati, transparens och subsidaritet.
  • att ska kräva att ett nytt fördrag begränsar EU:s befogenheter till att utveckla en inre marknad för varor, tjänster och arbetskraft, att bedriva gemensamma forskningsprojekt samt att garantera grundläggande medborgerliga fri- och rättigheter.
  • att ska driva en politik som syftar till att omförhandla Lissabonfördraget.

Till EU-valet är det viktigt att det är solklart för Sveriges valkår att vi är det EU-kritiska alternativet. Från Kiruna i norr till Simrishamn i söder ska det inte ha ungått någon vad Piratpartiet tycker om EU. Det är oroväckande att se hur unionen blir alltmer centralstyrd. Det riktiga beslutsfattandet sker i hemlighet hos ministerrådet, där vi inte vet hur det olika länderna ställer sig till de olika förslagen.

Läs gärna vad jag tidigare har skrivit om EU här.

Annonser
Taggad ,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s